Kohtumine võimaliku tööandjaga? Hoia alkoholist eemale!

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui võimalik tulevane tööandja on teile esitanud kutse lõunale või muule mitteametlikumale koosviibimisele, siis tasub kõrva taha panna järgmine nõuanne: isegi kui pakutakse, võiks alkoholist keelduda.

Michigani ülikooli ärikooli abiprofessor Scott Rick rääkis, et alkoholi tarvitamine kuulub olulise komponendina mitmete tööalaste kohtumiste juurde. Tuues lauale veinipudeli või õlleklaasi, luuakse lõõgastunud atmosfäär, mis soodustab infovahetust ja aitab suhteid arendada.

Samas tuleb tööotsijal taolistes olukordades ettevaatlik olla - isegi õlleklaasi hoidmine võib jätta kehva mulje. Napsitanud veidriku mulje võib tööandjale jääda isegi siis, kui tarvitatav märjuke inimese võimeid tegelikult ei mõjuta.

Sellise tulemuseni jõudis Rick koos oma kolleegi Maurice Schweitzeriga korraldatud katsete järel. Eksperimentides osales üle 1700 inimese ja eesmärgiks oligi uurida, kuidas alkoholi tarvitamine või siis vaid alkohoolse joogi hoidmine mõjutavad inimesest jäävat muljet.

Ilmnes, et tööotsijad, kes tellisid simuleeritud töövestluse ajal alkoholi, paistsid alkoholist hoidunutega võrreldes vähem intelligentsetena ja töö jaoks vähem sobilikena. Samas ei olnud erinevust selles, kuivõrd meeldiva, ausa ja siirana neid tajuti.

Sarnaselt jäi kehv mulje nendest kandidaatidest, kes küll ei joonud alkoholi, kuid lasid seda endale tellida.

Rick kommenteeris, et kuigi tööandja võib otsa nii-öelda lahti teha ja alkoholi tellida, ei ole tööotsijal tark sellest eeskuju võtta. Konformne käitumine on üldiselt tulutoov taktika, kuid antud juhul võib see anda soovimatu tagasilöögi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles