Miks tekib kohvipaksule roosa hallitus?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riknenud toiduainetele tekib tavaliselt roheka või valge värvusega hallitus, Tartu ülikooli teadusportaali Novaator lugeja küsis, miks on kohvimasina kohvipaksu kogumiskarbis hallitus roosakat värvi.

Tartu ülikooli mükoloogia professor ja loodusmuuseumi juhataja Urmas Kõljalg vastas: «Seeni, mis moodustavad niidistiku, mida nimetatakse hallituseks, on tuhandeid. Nende seas on väga erineva värvuse ja füsioloogiaga seeneliike.»

Samas täheldas Novaatori lugeja, et riknema läinud kohvipaksu alumistes kihtides on näha ka rohekat hallitust. Kõljalg arvas, et tegemist võib olla kahe erineva hallitusseenega. Samas ei välistanud ta, et tegemist võib olla ka sama seeneniidistikuga, mis on algselt roosakas ja mille puhul eosed, mis muudavad niidistiku koloonia rohekaks, tekivad hiljem. «Sama liigi niidistiku värvust võib ka valgus mõjutada,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles