Airbnb eeskujul koguvad populaarsust mitmed idufirmad

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimeselt inimesele konseptsiooniga idufirmad koguvad üle maailma aina enam populaarsust.

Airbnb on 2008. aastast tegutsev «kogukondlik turg», mille kaudu pakuvad omanikud reisijatele elamiseks oma kinnisvara. Tänaseks hõlmab veebisait enam kui 34 000 linna kogu maailmas, sealhulgas ka Eesti linnu nagu Tallinn, Tartu, Pärnu, Haapsalu, Rakvere, Kuressaare ja paljud muud väiksemad Eesti paigad.

Selle platvormi eeskujul on sündinud väga palju teisi matkivaid idufirmasid, mille eesmärk on viia kokku teenust vajavad ja teenust pakkuvad eraisikud.

Parkimine

Spot on mõnes USA linnas toimiv mobiilirakendus, mis on mõeldud autojuhtidele, kes peavad pidevalt näiteks oma koduümbruses parkimiskohta otsima. Need, kes pakuvad parkimiskohti, peavad registreerima oma aadressi, lisama pildi ja parkimiskoha hinna. Need aga, kes otsivad parkimiskohta, peavad täitma rakenduses lühikese vormi otsitava linnaosa ja parkimise kestuse, mis võib olla alates ühest tunnist kuni mitme kuuni. Eestis tuli sarnase kontseptsiooniga turule idufirma Bikeep, mille rakenduses Barking on samuti võimalik rentida parkimiskohti.

Airpnp

See on New Orleans’is välja töötatud äpp, mis näitab inimestele, kus on lähimad WC ja/või dušši kasutamise võimalused üle maailma. Rakenduse töötasid välja kaks ameeriklast, kelle WCd parajasti ei töötanud. Eestis on hetkel ainsa avaliku tualettruumina registreeritud Solarise keskus, kuid üle maailma pakuvad inimesed kasutamiseks ka enda vannitubasid. Veebilehel peab pakkuja väga detailselt kirjeldama oma vannitoa olemust – kuni WC paberi paksuseni välja. Hinnad varieeruvad nullist kuni mõnesaja euroni.

Paadirent

2012. aastal alustas San Fransiscos tegevust BoatBound ehk platvorm, mille kaudu inimesed pakuvad rendiks oma paate. Idufirma alustas vaid 20 paadiga, kuid tänaseks on võimalik rentida juba üle 1200 veesõiduki. Võttes aluseks uuringu, mille järgi on USAs üle 12 miljoni paadi, mida kasutatakse keskmiselt vaid 11 päeva aastas, on idee kasulik nii rentijale kui ka meresõiduhuvilisele reisijale.

Asjade hoiustamine

San Franciscos tegutsev Roost, Seattle’is loodud StowThat  ja Suurbritannia Sharemystorage pakuvad Airbnb eeskujul võimalust inimestel hoiustada oma asju. Kasutajad rendivad oma keldreid, pööninguid ja garaaže selleks, et inimesed, kellel on vaja mõneks ajaks hoiule anda oma mööblit või muud vara, saaksid seda teha odavamalt kui ametlikes hoiuruumides. Oma asjadele ligipääsu tagavad omanikud erinevalt – kes annab rentijale oma isikliku võtme, kes palub oma tulekust 48 tundi ette teatada.

Ajutine kontor

SpareChair on samuti USAs kasutusel olev veebiplatvorm, mille abil saab otsida paiku, kus inimesed saavad vajadusel teha grupitöid või koostööprojekte. Omanikud pakuvad selleks oma söögitube, koduseid kontoreid või stuudioid. Enamasti kasutavad võimalust (kunsti)tudengid, kelle jaoks on see võimalus igati parem kui mõni lärmakas kohvik. Taaskord on see võimalus palju odavam kui tööpinna rentimine mõnelt suuremalt firmalt.

Võtteplatsid

Set Scouter sündis 2013. aastal Torontos ja viib kokku filmiloojad ja võimalikud võtteplatsid. Inimesed rendivad filmivõteteks välja oma kööke, maju, aedu, farme, suvekodusid, tenniseplatse, basseine ja muid võteteks vajalikke paiku. Keskmiselt teenivad rendileandjad tuhat dollarit päevas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles