Sauna ehitamine ei sobi soss-seppadele

, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun.
Saun. Foto: SCANPIX

Soovides, et ehitatav saun mugav, mõnus ning vastupidav saaks, tasub nõu pidada ning appi kutsuda saunamaailma põhjalikult tundev spetsialist. Ise ehitama asudes võib hästi minna, kuid milleks riskida.

Enne uue sauna ehitusega alustamist peab läbi kaaluma mitmed mõjutegurid – esmalt ruumi kütmise ja ventileerimise võimalused ning seejärel panema paika ruumi planeeringu, selgitab Saunapood.ee esindaja Siim Nellis. «Lavaruumi loomulikul ventileerimisel tuleb arvestada, et tagatud oleks nii sisse- kui väljaviik – mõlemad peavad jääma alla leili võtmise piirkonda.» Lisaks peab saunaruumis olema laealune tuulutusklapp. Kerise valikul võib lähtuda rusikareeglist, et iga leiliruumi kuupmeetri kohta on vaja 1 kW võimsust. Oluline on meeles pidada, et leiliruumi seinad ja eriti just lagi tuleb korralikult isoleerida.

Isoleerimata pinna üks ruutmeeter suurendab kerise vajalikku võimsust samavõrd, kui leiliruumi maht suureneks 1,2 kuupmeetri võrra. Kui leiliruumi sisesein on isoleerimata palkidest, on vastav kordaja lausa 1,5.

Saun korterisse või majja

Korter seab ehitatavale saunale reeglina rea piiranguid. Tihti puudub suitsulõõr, misjärel jääb vaid elektrikerise võimalus. Tänapäeval ei tähenda see siiski tingimata vähemväärtuslikku sauna. Võimalik, et isegi vastupidi.

Moodsad, suure kivimassiga elektrikerised suudavad ka kivide madalama temperatuuri juures akumuleerida piisavalt energiat kvaliteetseks leiliks. See tähendab, et leil ei ole liiga kuiv ja on võimalik nautida mahedat, küllusliku leili.

Niisuguseks eeskujulikuks näiteks on Eesti kunstiakadeemia tudengi disainitud Huum OÜ elektrikeris Drop. Lisaks eeskujulikule disainile mahutab seinale käiv kompakne kera 55 kg kive, seega enam kui klassikaline puuküttega keris. Teiseks räägib elektrikerise kasuks mugavus.

Sauna kütmiseks piisab vaid nupuvajutusest. Liiati, kui selle nupuvajutuse saab teha kõikjalt oma mobiiliga. Huum on esimesena maailmas toonud turule autonoomse mobiilirakendusega suunatava sauna juhtpuldi Uku – töölt, ummikust või trennist võid piksejumala kombel oma sauna sisse lülitada.

«Loomulikult, kui elanikud eelistavad sauna kütmisega seotud rituaale ja head puidupõlemise aroomi, tuleks vähemasti maamajja rajada puuküttega saun,» soovitab Nellis. Ka puukütte korral tuleks eelistada niinimetatud võrkkeriseid, mille kivide mass on suurem (kuni 200 kg) kui klassikalistel.

Üheks sääraseks näiteks on kodumaised Stovemani kvaliteetkerised. Töökeskkonda või mõnel muul juhul ühiskasutuses olevasse paika rajatavate saunade juures tuleb kindlasti välja selgitada optimaalne saunatajate arv. «Sealjuures silmas pidades, et saunaskäigu juurde ei kuulu vaid leilivõtmine, vaid ka jahutuspausid ja pesemine. Nõnda saab tagatud meeldiv ühine saun,» lisab Nellis.

Soss-sepad hoidku eemale

Milliseid vigu sauna ehitades tehakse ning kas neid saab ka hiljem, kui need ilmnevad, kuidagi parandada? «Kõige enam tehakse sauna ehitamisel vigu ventilatsiooni paigaldamisel, samuti on mureks valesti dimensioneeritud küttekeha. Mõlemad vead on piisavalt kulukad, et neid juba eos vältida,» lausub Nellis, lisades, et alati tasub eelistada kvaliteetset ehitustööd.

Tema sõnul on võiks lavaruumi viimistlusmaterjalina eelistada kerget vähevaigust puitu. Kerge puit on kehvem soojusjuht ning akumuleerib vähem kuumust, mille tulemusena tundub see keha vastas vähem kuum. Eriti hea tulemi annab termotöödeldud puidu kasutamine. Puitpinnad tuleb määrdumise vältimiseks naturaalse pinnahooldusvahendiga töödelda, kasutada võib näiteks linaõli.

Kindlasti ei tasu unustada, et sauna tuleb regulaarselt hooldada – saun peab olema puhas. Pärast iga saunakasutust loputage lavapinnad, määrdunud seinad ja põrandad voolava veega. Sauna puitpindu on vaja regulaarselt selleks ette nähtud vahendiga pesta.

Suurematel koristustöödel ei tohiks unustada ka kütte- ja ventilatsioonisüsteemi. Sealjuures tuleb murenevad ja poorseks muutunud kivid välja vahetada – nii pikendame mõnusat saunakogemust ning saun säilib kauem uuena.
------------------------------------------

Kodune spaa alati omast käest võtta

Tabasalus elava Marika pere naudib koduse spaa eeliseid – naine soovis enda sõnul kindlasti küll aurusauna, mees aga puudega köetavat sauna ja helikindlat ruumi, kus saaks ka raskemat muusikat kuulata ja sõpradega sumiseda; lapsed tahtsid suurt ja masseerivat mullivanni.

Mõeldud-tehtud, sest elu on nautimiseks ja kus veel väsitava tööpäeva järel lõõgastuda kui mitte oma koduses spaas. «Kuna teadsime, et sauna ehitamiseks on tarvis teadmisi ning kindlasti vajame head ventilatsiooni ning valguslahendust, siis ei tekkinud kordagi mõtet ise ehitama hakata,» selgitab perenaine. «Hea tuttav soovitas meile sisekujundaja, kes tegi esialgse eskiisi alusel hinnapakkumise, mis lõi meid ikka esmalt täiesti pahviks – see oli sama kallis kui kunagi ostetud majaboks.»

Esimene eskiis tõi seega suure pettumuse, lisaks hinnale selgus, et kõike ei saa ja ühest saunast tuleb loobuda – pinda oli 26 m2 ja soovitut ei suudetud sinna mahutada. Tegelikkuses plaan siiski õnnestus vaid ühe väikese mööndusega – mees pidi loobuma oma puuküttega kerisest ja asendama selle elektrikerisega.

«Saime lastele ja mehele eesruumi, saime eraldi WC, suure Balteco neljanurkse värviteraapia- ja massaaživanni, kuhu mahub terve pere ära pea täispikkuses, aurusauna (ja mitte valmiskabiini), kaks pesemiskohta, vähemalt kuus inimest korraga istuma mahutava sauna, riietusruumi ning isegi pesumasina jaoks ruumi,» loetleb perenaine. «Ja tegelikult ei saanud me üksnes sauna, saime koos saunaga koduse spaa.»

Eriline roll on muidugi valgustusel. «Soovisime, et saaksime nii romantilist kui ka tavalist valgust. Peitsime neid nii kiviplaatide vahele põrandale, eraldi niššidesse kui ka näiteks soetasime kubu, mis kumab vikerkaarevärve. Soovitan kindlasti arvestada oma rahaliste võimaluste ning ka vajadustega, sest iga asjaga kaasnevad kulud. Meie pere igatahes ei kasuta suuri spaasid, sest meil on see endal kodus, kus, nagu mu poeg ütles, puuduvad vaid torud  allalaskmiseks ja ujumisbassein.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles