Lõhest pardini – mis maksab jõuluõhtu pidulaud?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud eelistavad traditsioonilise seaprae asemel lõhet.
Paljud eelistavad traditsioonilise seaprae asemel lõhet. Foto: SCANPIX

Tallinna teeninduskooli kokkade kutseõpetaja Kristi Tiido arvutas Postimehe palvel välja lihakogused, mis sobiksid kümneliikmelise pere jõululauda, ning andis kaasa soovitused, milliseid lisandeid kõrvale serveerida.

Sõltuvalt sellest, kas tegemist on linnu-, loomaliha või hoopis kalaga, tuleb valida tooraine kogus, mis erineva rasvasisalduse tõttu ahjus ka erinevalt küpseb. Näiteks rasvase lõhe kõrvale soovitab asjatundja valida erinevaid juurikaid, mida ahjus koos kalaga küpsetada.

Pardiliha sobib kokku ka eestlaste lemmiku kartuliga, kuid Tiido sõnul võiks ebatraditsioonilise valiku korral pisut eksperimenteerida. «Maitseandjateks sobivad magus-vürtsikad lisandid pihlakas ja must sõstar, kuid klassikaline lisand pardile on tsitrusviljad, eriti apelsin,» tõi ta välja ja lisas, et viimasest võib valmistada marinaadi või kastmegi.

Kuna kalkun kipub olema suhteliselt kuiv lihavalik, paneb Tiido ette lisanditeks valida rammusamat kraami. «Erinevad risottod, orsotto või koores hautatud köögiviljad, ka veinis pošeeritud puuviljad sobivad ideaalselt,» lausus ta.

Küüliku valmistamisel on Tiido õpetusel kaks varianti – panna liha patta koos juurikatega või küpsetada liha eraldi ning serveerida kõrvale näiteks vürtsidega hautatud punast kapsast ja Pariisi kartuleid.

Jõuluroaks hane valinule annab Tiido hea nipi, kuidas lõpptulemus mahlane tuleks. «Enne ahju pistmist soovitaksin hane täita hapukapsa või puuviljadega, sõltuvalt, mis kellele maitseb. Juurde võib serveerida maitseürtidega küpsetatud kartuleid ja teisi köögivilju,» juhendas ta.

Kui valida puuviljad, siis täitmiseks on ideaalne näiteks pirn. «Sinna juurde annab põnevat maitset kuskuss rosinatega,» rääkis Tiido.

Võimalikud praed kümneliikmelise pere jõululauale

Toidukogused aitas välja arvutada Tallinna teeninduskooli kokaõpetaja Kristi Tiido. Toidukaupade maksumuse arvutusel võtsime aluseks Prisma hetkehinnad.

1. Lõhe (60 eurot)

2 lõhet (6 kg)

0,5 kg kartulit

0,5 kg porgandit

0,5 kg juursellerit

2. Küülik (50 eurot)

2–3 küülikut (4 kg)

1 kg punast kapsast

2 kg Pariisi kartulit

3. Hani (46 eurot)

Hani (5 kg)

0,7 kg kuskussi

200 g rosinaid

0,5 kg pirne

4. Kalkun (37 eurot)

Kalkun (4 kg)

0,7 kg risottoriisi

1,5 kg rooskapsast

400 ml rõõska koort

5. Part (27 eurot)

2 tervet parti (4,5 kg)

1 kg õunu

0,5 kg apelsine

6. Siga (20 eurot)

3 kg sea välisfileed

2 kg kartulit

2 kg hapukapsast

7. Verivorst (10 eurot)

1,5 kg vorste

2 kg kartulit

2 kg hapukapsast

0,5 kg pohlamoosi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles