Lugeja küsib: mida teha, kui loom kardab ilutulestikku?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik võib loomi ehmatada.
Ilutulestik võib loomi ehmatada. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Aastavahetus pole enam kaugel ja juba praegugi lasevad inimesed tänavalgi rakette ja käib üks suur paugutamine. Koer kardab ja üritab alati tuppa pugeda. Ega selle vastu mingisuguseid õpetussõnu või rohtu ei ole?» uuris lugeja.

Vastab Betta zookaupluse juhataja Katrin Läänsalu.

Mõned loomad kardavad tõesti paaniliselt ilutulestikku. Selle kergemaks üleelamiseks võib proovida kasutada stressivastaseid vahendeid. Loomapoodides müüakse nii kassidele kui ka koertele rahustavaid tilku, mis on tehtud palderjani põhjal. Need on mõeldud nahale kandmiseks ehk neid tuleb tilgutada looma turjale.

Tilku võib kasutada ka muul ajal, näiteks kui ees ootab reis, kuhu loom kaasa läheb, et ta ei ehmataks. Samas tasub meeles pidada, et vahendi toime ei pruugi olla alati sada protsenti ning mõju sõltub ikkagi loomast. Loom on nagu inimene, teatud šampoonid või toidulisandid ei toimi ka meil sada protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles