Uuring: Norra kala on täiesti ohutu

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu andmeil on Norra kala täiesti ohutu ning sellega lükatakse tagasi paljuvaieldud Norra lõhe võimalik kahjulik mõju inimese tervisele.

Norra tehistingimustes kasvatatud lõhe tervislikkuse üle on Euroopas pikalt vaieldud. Prantsuse televisioon on seda esitanud isegi kui maailma kõige mürgisemat toitu, kirjutab The Local.

Norra valitsus tellis aga ekspertidelt uuringu, mille järgi on kasu kala söömisest suurem kui selles väikestes kogustes sisalduvate saasteainete kahjulik mõju. Norra Toiduohutuse Teaduskomitee (VKM) andmetel on ohtlikke toksiine, nagu PCBd, dioksiidid ja elavhõbe, kalas nii väikses koguses, et need ei ohusta inimese tervist.

Norra võimud on varem soovitanud noortel ja rasedatel naistel süüa lõhet mitte sagedamini kui kaks korda nädalas, et vältida terviseriske. See hoiatus aga võeti tagasi ning vastupidiselt eelnevale soovitab VKM rasedatel hoopis rohkem lõhet süüa, rõhutades, et see toetab lapse närvisüsteemi arengut.

Uuringu järgi sisaldab tehistingimustes kasvatatud lõhe nüüd 70 protsenti vähem dioksiide ja PCBd kui 2006. aastal, mil tehti viimane põhjalik uuring. Samuti on poole võrra vähenenud kala elavhõbeda sisaldus, sest kalade sööta on muudetud ja selles kasutatakse nüüd enamasti taimeõlisid.

Uue uuringu järgi on soovitatav kala süüa vähemalt kaks kuni kolm korda nädalas, poole sellest kogusest peaks moodustama rasvane kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles