Keskmine palk on 1000 eurot, aga kuidas tegelikult elatakse?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõistlik kulutaja ei pea kuu lõpus sente lugema.
Mõistlik kulutaja ei pea kuu lõpus sente lugema. Foto: SCANPIX

Statistikaameti andmetel on Eesti keskmine palk ligi 1000 eurot ja aastaga on see kasvanud viis protsenti. MK-Estonia uuris, kui suurt palka tegelikult saadakse, kuidas selle rahaga välja tullakse ja milliseid tundeid tekitavad uudised aina kasvavast keskmisest palgast.

Allan, 35-aastane programeerija

Saan kätte 2000 eurot kuus. Varem töötasin Eesti firmas, seal teenisin vähem, nüüd sõlmisin lepingu Saksa ettevõttega, nemad maksavad rohkem. Lisaks veel pidevad lähetused, mille eest saab ka päevaraha. Peret mul veel ei ole, nii et sellest summast esialgu piisab mugavaks äraelamiseks. Kui oleks naine ja lapsed, siis ei tea. Ilmselt jääks väheks. Minu tutvusringkonnas on enam-vähem samasuguse staatusega inimesed, seega on mul raske ette kujutada, kuidas ära elada alla tuhandeeurose palgaga.

Anna, 26-aastane müüja-kassiir

Olen töötanud müüja-kassapidajana erinevates poekettides. Palka makstakse igal pool erinevalt. Mõnes kohas on miinimumpalk, ülejäänud tuleb lisatasudest, mõnes kohas saavad kassiirid tunnipalka, teistel on fikseeritud tasu. Aga üldiselt saab kätte 400—500 eurot. Muidugi sellest ei piisa. Kui saad 400 eurot ja talvel tuleb ainuüksi kommunaalkulude, elektri, interneti eest välja käia vähemalt 170 eurot, siis elamiseks jääb väga vähe. Mina elan oma korteris, aga paljud on tööle tulnud teistest linnadest ja selle palga eest korterit ei üüri. Enamik mu tuttavatest teenib rohkem kui 400 eurot, aga mitte 1000, pigem 700. Nii et keskmine palk on ilmselgelt ülehinnatud.

Dmitri, 30-aastane kaugsõidu autojuht  Soomes

Pärast kaitseväge hakkasin tegelema remondi- ja ehitustöödega. Parajasti oli buum ja ka lihtne mees võis teenida 25 000 — 30 000 krooni. Masu ajal oskajate ehitusmeeste palka eriti ei vähenenud, kuid tööd oli vähem. Sellepärast õppisin bussijuhiks. Lõpetasin kursused ja teenisin kuus 800 eurot. Ausalt öeldes tegin seda, kuna mul oli vaja saada D-kategooria lube ja koguda staaži, et minna Soome tööle. Praegu teenin Soomes 2800 eurot puhtalt kätte. Halb on ainult see, et olen perest eemal, koju saan korra kahe nädala tagant. Kui leiaks Eestis tööd 1800 euro eest, siis tuleksin tagasi. Tuttavad teenivad mul erinevalt, naine saab 700 eurot. Kuid minu arvates on meeste jaoks pere oluline ja alla 1500 euro pole mõeldav.

Igor, 56-aastane postiljon

Minu palk on pärast maksude mahavõtmist 120—130 eurot kuus. Kui on poodide reklaamid ja paksud ajakirjad, siis rohkem. Arvestades seda, et vean posti kaks tundi päevas ja kuuel päeval nädalas, pole see paha. Kuigi selle rahaga on võimatu ära elada – umbes selline summa kulub mul ainuüksi kommunaalkulude peale. Sellepärast on mul ka teine töö, kus makstakse rohkem. Aga see on lisasissetulek. Ma ei tea ühtegi inimest, kes teeniks 1000 eurot. Ma töötan kahel kohal 15 tundi päevas ja ei teeni nii palju. Riigikogulased, jah, saavad palju ja sellepärast on ka keskmine palk selline, nagu elaksime kõik või sees.

Anna, 58-aastane majahoidja

Minu ametlik palk on 160 eurot puhtalt kätte. Talvel ja suvel ühe taksi järgi, kuigi talvel on lume pärast tööd palju rohkem. Töötan ühes korteriühistus, olen nii koristaja kui majahoidja. Iga päev on vaja pesta viiekordse maja trepikoja põrand ja koristada maja ümbrust – alates prügist, lehtedest kuni lumerookimiseni. Talvega võtan viis-kuus kilo alla, sest töö on füüsiliselt raske. Õhtuti käin hotellis koristamas, veel 320 eurot. Kuidas ma elaksin ära 160 euroga – ei tea. Vaja on ju korteri eest maksta, süüa osta, tütrel on lapsed, teda toetan. Minu tuttavate seas ei teeni keegi 1000 eurot, kuigi rabatakse kahel-kolmel kohal, aga teenitakse maksimaalselt 600—700 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles