Lugeja küsib: kas saan kirjutada lapse teise mehe nimele, kui isa on ilmselt välismaal?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Isale on määratud 4. november 2009 alimendid ja ta pole maksnud ega suhelnud lapsega viis aastat ning ma ei tea tema elukohta ega midagi temast (kuuldavasti kuskil välismaal). Kas on vaja tema nõusolekut või allkirja, et kirjutada laps teise mehe nimele?» küsib ema.

Vastab jurist  Grete Lüüs advokaadibüroost LMP.

Praegusel juhul oleks tegemist lapsendamisega. Perekonnaseaduse § 152 lõike 1 kohaselt võib lapse lapsendada tema vanemate nõusolekul. Vanema nõusolekut ei ole vaja juhul, kui vanem on kestvalt võimetu avaldust esitama, kui tema viibimiskoht on kestvalt teadmata või kui vanemalt on lapse isikuhoolduse õigus täielikult ära võetud. Kui lapse isa viibimiskoht on tõepoolest teadmata, siis pole tema nõusolek vajalik. Oluline on ka see, et vähemalt 10- aastaselt lapselt küsitakse lapsendamisel tema nõusolekut. Kui arengutase võimaldab, siis küsitakse nõusolekut ka nooremalt lapselt. Lapsendamisasja lahendab kohus hagita menetluses.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles