Laenud matuseks, kooliminekuks ja küttepuude ostmiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnakassa laekumised on graafikus.
Tallinna linnakassa laekumised on graafikus. Foto: Silja Kaigu

Tartu hoiu-laenuühistu pakub võimalust saada kolme sorti sihtotstarbelisi laene: lahkunud lähedase viimasele teekonnale saatmiseks on matuselaen, lapse kooliminekuks koolilaen ja küttematerjali soetamiseks energialaen.

Ühistu juhatuse liige Erki Pisuke nentis, et nende pakutavad laenud on tõesti erilised. «Me oleme näinud vajadust ja turgu just sellistele sihtotstarbelistele laenudele ja oleme soovinud eristuda.»

Potentsiaalsete laenuvõtjatena tõi Pisuke välja inimesed, kes elavad palgapäevast palgapäevani. «Paljudele, kellel sissetulekust raha üle ei jää, on sellised laenud ikkagi vajalikud. Samas peab inimene ikkagi näitama, et ta suudab oma kohustusi täita. Päris heategevust me teha ei saa,» märkis ta.

Praegu on ühistu populaarseimaks laenuks koolilaen, mida ka mitmetes meediakanalites reklaamitakse. Huvilisi jagub, kuid samas pole paljudele selge, kuidas hoiu-laenuühistust üldse laenu saab.

Eriliseks teeb ühistust laenuvõtmise see, et laenajal tuleb esimese asjana astuda ühistu liikmeks ja tasuda ühiskassasse vähemalt 500 krooni. Nii saab inimesest ühistu liige ja ta kuulub ka omanikeringi. Ta saab ühistu tegemistes kaasa rääkida ja kui kunagi peaks minema kasumi jaotamiseks, saab iga liige oma osa.

«Enne tuleb liikmeks astuda ja siis saab teenuseid kasutada,» võttis Pisuke selgituse kokku.

Taolisi hoiu-laenuühistuid on Eestis teisigi. Pisukese andmetel on neid kokku üheksa-kümme ning asi on hästi käima läinud näiteks Kambjas ja Põlvas. Hoiu-laenuühistute idee ise pärineb esimese Eesti Vabariigi ajast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles