Ühised sügistalgud koduaias

, K-Rauta aiakaupade tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis aias.
Sügis aias. Foto: SCANPIX

Sügise saabumine tähendab küll suuremate aiatööde lõppu, kuid enne tuleb maha pidada veel korrastustalgud, et kevadel võiks aed muretult taas õide puhkeda. Tööd jätkub kogu perele ja sõpradelegi, sest tähelepanu vajavad nii peenrad, taimed kui ka aiatööriistad ja –masinad.

Vältimaks olukorda, kus kevad algab poriste, roostes või koguni katkiste aiatööriistade avastamisega, tuleks nad veel sügisel üle vaadata, puhastada ja korrastada ning siseruumidesse paigutada.

Alusta hoiupaigast ja tööriistadest

Korrastamist peab alustama hoiupaigast, mis tuleb puhtaks pühkida ja pesta ning purunenud riiulid, uksehinged ja seinanagid uutega asendada. Seejärel tuleb õuelt varju alla viia kõik seal vedelev - alates kannudest ja ämbritest, lõpetades aiakärude ja kastmissüsteemidega. Eelnevalt tuleb aiatööriistad puhastada ning vajadusel eemaldada liivapaberiga roosteplekid ja katta pinnad õliga.

Hoolikas tuleb olla kõigi elektriliste aiatööriistadega, puhastada need ja viia sooja ning kuiva kohta. Sealhulgas on oluline puhastada ka muruniidukid ja -traktorid sinna kogunenud rohust ja mullast ning eemaldada aku. Tolmu vastu aitab aiatööriista katmine presendi või muu sarnase materjaliga.

Välja tasub sorteerida katkised, parandamist või teritamist vajavad aiatööriistad ning hiljem vastavalt kas parandada või asendada uutega. Suurpuhastus on kasulik ka rahakotile, sest kui midagi on puudu või purunenud, tasub see muretseda juba sügisel, mil ehitus- ja kodukauplustes on reeglina sooduskampaaniad.

Aiamööbel vajab tähelepanu

Tähelepanuta ei tohi jätta ka aiamööblit, mis tuleb puhtaks teha ning vajadusel hallituse eemaldamiseks katta spetsiaalse vahendiga. Terve suve vihma ja päikese käes olnud puitmööbli peab enne varju alla viimist puiduõliga üle käima.

Koletu pilt võib avalduda lume sulades ka aias eneses, kui paljastuvad lehtedest ja okstest sodihunnikud. Seetõttu on mõistlik need veel sügisel kokku riisuda.

Taimed kaitsekihi alla

Ennetamaks olukorda, kus lumega katmata maapinda tekivad talvekülmas lõhed, kust jäine õhk tungib juurteni ja hävitab taimi, tuleb eelnevalt laotada juurte ümber multšikiht.

Lumeta ja miinuskraadidega vajavad kaitset ka maasikad, mustsõstrapõõsad ja õrnemad taimed. Nende katmiseks sobivad nii okaspuuoksad kui ka poes müüdavad talveloorid. Põõsaste alla võib kuhjata põhku, turvast või puukoorepuru.

Samas ei maksa taimi kinni katta liiga vara, vaid alles maa külmumisel kuni paar sentimeetrit. Vastupidisel juhul võivad taimed lämbuda ja mädaneda. Kindlasti tasub veel sügisel läbi viia ka viljapuude ja põõsaste lõikus.

Kevadlilled mulda

Kevadele erksate toonide andmiseks tasub juba sügisel istutada mulda kevadel õitsevate lillede sibulad. Lumi- ja märtsikellukesed, krookused, liiliad, nartsissid ja tulbid on vaid käputäis näiteid laiast valikust.

Nende lillede sibulad on talvekindlad ning sobiv istutusaeg on enamasti septembris-oktoobris. Parim on päikeseline, koheva ja kerge mullaga kasvukoht.

Oma tähelepanu nõuab isegi muru, mis võib küll haljendada hilissügiseni, kuid vajab talveks ettevalmistust. Näiteks paks lehekiht võib muru lämmatada ja selle all võivad kergesti tekkida erinevad seenhaigused.

Viimane muruniitmine

Muru tuleks lehtedest riisuda või lehed muruniidukiga üle sõita, et need kiiremini ära mädaneks.

Samuti vajab muru õhustamist, milleks kõige sobilikum on okasrull, mis eemaldab murust tihenenud pinnakihi, takistades ühtlasi  seenhaiguste levikut.

Suurematele muruta laikudele võib veel septembris külvata muruseemet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles