Vaata, kuidas uusaastaööl taksot tabada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso saamine uusaastaööl kella kaheteistkümnest kuni kolmeni hommikul võib võtta kuni poolteist tundi.
Takso saamine uusaastaööl kella kaheteistkümnest kuni kolmeni hommikul võib võtta kuni poolteist tundi. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Taksofirmad soovitavad suuremates Eesti linnades inimestel uusaastaööl kannatlikud olla – parimad võimalused kiiresti taksot saada on seda otse tänavalt tehes või taksoäppide kaudu otsides.

«Ega taksofirmad seda väga reguleerida ei saa – inimmass muutub kohutavalt palju suuremaks kui tavalisel tööpäeval,» sõnab Tallinna Krooni takso juht Margus Trempi. Isegi kui taksofirmad suurendavad oma autode hulka 20-30 protsenti, ei suuda nad suurenenud nõudlusele vastata. Trempi meenutab aastavahetusi, kus on olnud kuni paaritunnised ootejärjekorrad.

Samas usub ta, et sellel aastal on olukord parem, kuna rohkem on liikvel ka mitte tellitud taksosid, mida saab linna pealt hääletada. «Need ei ole võib-olla sama hinnaga ja puududa võib ka maksekaardivõimalus, aga kui natuke sularaha taskus hoida, siis saab kindlasti kiiremini kui tellides,» soovitab Trempi.

Tunni kuni pooleteisetunnise ooteajaga soovitab inimestel oma piduürituste planeerimisel arvestada ka Tulika Takso juht Anne Rebane. Tallinna kesklinnas olijatel on Rebase sõnul kindlasti kõige kiirem võimalus saada takso hoopis Viru hotelli ja Hesburgeri juures asuvatest taksopeatusest.

«Juhtidel, kes võtavad ka peatustest inimesi peale, on tööd linnas nii palju, et me ei hakka tekitama asjatut stressi ei endale ega oma klientidele aastavahetusel,» selgitab Tulika Takso juht, miks nad uusaastaööl takso ettetellimist ei võimalda.

Taksoäpid vähendavad ooteaega poole võrra

«Meie oleme vana-aastaõhtuks väga hästi ettevalmistunud,» on taksoäpi TaxiGo dispetšer Eda entusiastlik. Tegemist on nutirakendusega, millega on liitunud enamik Tallinna taksofirmasid ja mis annab kliendile võimaluse saada endale lähima takso.

Mobiiliäppi on kõige kasulikum kasutada neil, kes kesklinnast kaugemalt transporti vajavad. «Reeglina on kõik taksod kesklinnas. Kui inimesed pidutsevad kuskil tuttavate juures Lasnamäel, siis seal taksosid nii palju ei liigu,» märgib TaxiGo asutaja Dubrovski.

Seda, et taksoäpi kaudu kiireneb takso saamine ligi poole võrra võrreldes dispetšerile helistamisega, kinnitab ka Taxify teenuste juht Andro Loos. Kuigi ooteaja kohta on tal raske vastata, sest süsteem võimaldab reaalselt taksot saada kohe, kui mõni juht vabaneb. «Usun, et südaööst kella kolmeni öösel võimaldab süsteem maksimum ooteaega 30 minutit kuni tund, vastavalt mobiilse interneti kiirusele,» ütleb ta.

Tartus maksad rohkem

Takso 2 juhatuse liige Tiina Kivisalu ütleb, et Tartuski võib takso saamine olla pärast keskööd tavapärasest keerulisem, sest telefoniliinid ja mobiilivõrk on üle koormatud. Tekivad tavapärasest pikemad ootejärjekorrad.

«Kõige lihtsam variant on püüda takso saada tänavalt või kasutada Taxify taksoäppi,» kinnitab ka Kivisalu ning lisab, et väga pika ettesõiduga ei pruugi taksojuht tellimust vastu võtta. Samuti peaks klient olema valmis takso saabudes kohe sõitma – taksojuhid ei ole nõus pikalt ootama, sest järgmised kliendid on juba ootevalmis.

Ka Kivisalu soovitab sularaha varuda, sest kaardimaksed ei pruugi kohe pärast aasta vahetumist toimida ning ka sõidu eest tuleb välja käia tavapärasest suurem summa. «Tavatariifidega ei ole taksojuht motiveeritud uusaastaööl töötama,» nendib Takso 2 juht.

Teise Tartus tegutseva taksofrima Takso Üks juhataja Alo Henno nentis, et uusaastatööl on keerulisem saada taksot ajavahemikul 23.30 kuni 00.30. «Hiljem meie firmas üldjuhul probleeme pole,» tõdes ta.

Henno sõnul kehtib neil aastavahetusel õhtul kella üheteistkümnest kuni hommikul seitsmeni kõrgem tariif. «See stimuleerib rohkem juhte tööle tulema,» lausus Henno. Vastavalt seadusele saavad selle firma taksojuhi pühade ajal töötamise eest topelttasu.

Pärnus suurt möllu ei ennustata

Pärnu taksopargi dišpetseri Astrid Pärnsalu sõnul ei ole suvepealinnas uusaastaööl taksosaamisega suurt probleemi. Ta ei taha küll võtta enda peale ennustaja rolli, kuid varasemad aastad on näidanud, et taksodele möödub aastavahetus Pärnus pigem rahulikult.

«Kui muidu tuleb oodata viis minutit, siis aastavahetusel võib minna kümme kuni viisteist,» tõi Pärnsalu näite veidi pikemast ooteajast. Muidu peaksid kõik tellijad taksole saama ja ka rahakott ei pea ei puuga seljas olema, sest suvepealinnas taksosõiduhinnad ööl vastu aastavahetust ei tõuse.

E-takso kontaktisik Endel Hiis nentis samuti, et takso saamine ei ole Pärnu aastavahetusel eriline probleem, kui siis ainult kesköö paiku. «Siis ei jõua ka parima tahtmise juures kõiki soovijaid vastu võtta,» ütles Hiis.

Ta rõhutas, et takso tellijad peaksid omale varakult selgeks tegema aadressi ja olema valmis kohe välja minema, kui auto on kohal. Ka E-takso ei küsi aastavahetusel klientidelt rohkem raha kui muidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles