Tasuta juriidilist nõu vajavad enim puuetega ja eakad inimesed

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta juriidilist nõu vajavad kõige enam puuetega ja eakad inimesed.
Tasuta juriidilist nõu vajavad kõige enam puuetega ja eakad inimesed. Foto: SCANPIX

Võrdõigusvoliniku maakondades toimunud nõustamised tõid välja, et kõige rohkem vajavad tasuta juriidilist nõu puuetega ja eakad inimesed.

«Puuetega ja eakate inimeste suurem pöördumine näitab seda, et erinevate teenuste, sealhulgas juriidilise nõustamise kättesaadavus kodukoha lähedal on inimestele vajalik,» sõnas võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper, kelle sõnul jääb paraku juriidilise abi saamine sageli rahaliste võimaluste taha.

«Eriti neil inimestel, kes oma vanuse või puude tõttu on vähem liikuvad või kellel on majanduslikult raskem, peab olema võimalus saada riigilt ja omavalitsuselt kvaliteetseid teenuseid,» lisas Sepper, et kõiki asju ei saa ajada meili teel või sõites pealinna.

Nõustamiste ja kohtumiste käigus selgus, et inimeste teadlikkus oma õigustest ja teenustest, mida kohalik omavalitsus inimestele pakkuda saab, ei ole piisav. Seetõttu võivad abivajajad ilma jääda neile vajaminevatest tugiteenustest. «Kõigil inimestel ei ole internetiühendust, oskust või aega vajaminevat infot veebilehtedelt otsida, mistõttu peaksid omavalitsused leidma peale interneti ka teisi viise, kuidas teavet inimesteni viia,» leidis Sepper.

Võrdõigusvolinik alustas maakondliku nõustamisega selleks, et õigusabi oleks inimestele kergemini ja kodulähedaselt kättesaadav ning paraneks diskrimineeritutele pakutavate teenuste kvaliteet.

Kõige rohkem pöördus mullu maakondades voliniku poole oma muredega puuetega inimesi, samuti oli teistest rohkem eakaid pöördujaid. Osa inimeste probleeme oli seotud ka mitmese diskrimineerimise kahtlusega, kus oldi kogetud ebavõrdset kohtlemist mitme tunnuse, näiteks puude ja vanuse või puude ja rahvuse tõttu. Valdkondadest oli kõige rohkem pöördumisi seotud tööga, samuti teenuste ja kaupade kättesaadavuse, tervishoiu ja erinevate toetustega

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles