7 lihtsat viisi, kuidas arvuti kiiremini tööle saada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti tööd saab kiirendada ka lihtsate vahenditega.
Arvuti tööd saab kiirendada ka lihtsate vahenditega. Foto: SCANPIX

Kui arvuti hakkab iga toimingu puhul liiga palju aega kulutama, oleks mõistlik see põhjalikumalt üle vaadata, et mitte kulutada mõttetult aega pideva ootamise peale.


Thedailygreen.com toob välja mõned lihtsad nipid, mis aitavad arvutil uuesti kiiremini tegutsema hakata ning selle kasutajat hullumisest säästa.

1. Kustuta kõik vanad failid.
Vaata kõik kaustad läbi ja kustuta ära kõik pildid ja dokumendid, mida sa enam ei vaja. Üleliigsed failid võtavad kõvakettal liigselt ruumi. Kõvaketta puhastamine on parim viis arvuti sujuva töö tõhustamiseks. Otsi kõik vanad ja ebavajalikud asjad üles!

2. Tee prügikast tühjaks.
Kustutatud failid ei kustu tihtipeale enne, kui sa oled need lõplikult ka prügikastist eemaldanud.

3. Kustuta ära kõik programmid, mida sa ei kasuta.
Väga lihtne on alla laadida vajalik programm ning peale ühekordset kasutamist see unustada. Sellised programmid võtavad arvuti ressurssi. Vaata oma programmikataloog põhjalikult läbi ja kustuta ära kõik sellised, mida sa ei kasuta.

4. Vaata järele, millised programmid käivituvad arvuti avamisel.
Paljud programmid on seadistatud niiviisi, et iga kord kui arvuti avatakse, hakkavad ka need automaatselt tööle. Korraga liiga paljude programmide töötamine muudab arvuti aeglasemaks, nii et tee kindlaks, et vaid need programmid töötavad, mida sa parajasti kasutad.

5. Ära hoia interneti ruuterit magnetväljade läheduses.
Hoia oma traadita interneti ruuterit eemal teistest kommunikatsioonivahenditest nagu mobiiltelefonid ja traadita telefonid. Ilma segajateta paraneb ühendus märkimisväärselt.

6. Pane arvuti igal öösel täiesti kinni.
Püüa oma arvuti igal õhtul täiesti välja lülitada. Sel ajal, kui arvuti on täiesti kinni, ei tööta seal ükski osa. Niimoodi pikendad oma arvuti eluiga. Pidevalt töös hoidmine võib kõvaketast niivõrd koormata, et see lõpuks üles ütleb. Oluline on, et arvuti saaks iga päev vähemalt kaks tundi täielikult puhata, terve öö oleks veel ideaalsem.

7. Korrasta oma kõvaketast.
Selle jaoks on näiteks Windowsi operatsioonisüsteemil olemas spetsiaalsed programmid - disk cleanup (kõvaketta puhastamine) ja disk defragmenter (kõvakettal olevate failide killustatuse vähendamine). Samalaadsed programmid on olemas ka teistes süsteemides. Ketta puhastaja kustutab ära kõik ajutised internetifailid – seda võiks kasutada kord nädalas. Defragmentimine on protsess, mis vähendab failisüsteemi killustatust ning arvuti ei pea failide avamiseks nii palju vaeva nägema – seda võiks teha kord kuus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles