Allergiaravimid võivad kergitada kaalu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uurimuse kohaselt võivad allergiasümptomite leevendamiseks tarvitatavad antihistamiinid soodustada kaalu suurenemist.

Yale’i ülikooli teadlased võtsid kokku vaatluse alla 867 täiskasvanut ning kui antihistamiine kasutavatest inimestest oli ülekaalulisi 45 protsenti, siis ülejäänutest vaid 30, kirjutab Reuters.

Vaatlusaluste vanust ja sugu arvesse võttes selgitati välja, et antihistamiinide kasutamine on seotud 55 protsenti kõrgema ülekaalulisuse riskiga. Samas ei olnud ravimite võtmine seotud nende mittevõtmisega võrreldes suurema kõrge veresuhkru, insuliini- või kolesteroolitaseme riskiga.

Teadlaste sõnul ei tõesta konkreetne uurimus samas seda, et just antihistamiinid ongi lisakilode põhjuseks, vaid pelgalt viitab võimalikule seosele.

Uurimuse juhtivautori dr. Joseph Ratliffi sõnul on võimalik, et seose selgitavad hoopis mingid teised faktorid. «On uurimusi, mis näitavad, et allergia ja astma iseenesest on seotud rasvumisega,» märkis Ratliff.

Tema sõnul huvitas teadlasi antihistamiinide seos kaaluga seetõttu, et samuti antihistamiinset toimet omavate skisofreenia ravis kasutatavate atüüpiliste antipsühootiliste ravimite kõrvaltoimeks on kaalutõus.

Kuigi histamiine tuntakse eelkõige selle järgi, et neid toodetakse organismis vastusena allergeenile ja nad tekitavad põletikulise reaktsiooni, tundub histamiinidel olevat ka muid funktsioone, muu hulgas ka söögiisu reguleerimise ja kalorite põletamisega seotuid. Nii võivad antihistamiinid Ratliffi sõnul teoreetiliselt soodustada ülesöömist ja aeglasemat rasvapõletust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles