Tasuta juukselõikusele joostakse tormi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksur.
Juuksur. Foto: SCANPIX

Tallinnas aadressil Tartu maantee 28 tegutseb juba pikemat aega stuudio, kus usinad juuksuriõpilased lõikavad kõigil väikestel ja suurtel huvilistel juukseid täiesti tasuta.

Irina Lavrinenko on omanimelises stuudios tasuta juukselõikust pakkunud juba mitu aastat. «Kõik koolid võtavad tasu, aga mina olen suur fanatt!» kostab Lavrinenko, miks ta juukselõikuse eest raha ei küsi. «Praegu ei kavatse ma seda ka tegema hakata, aga kui rent kallimaks läheb, pean võib-olla ühe euro ikka võtma.»

43 aastat juuksurina tegutsenud naise käe all õpib hetkel 13 neiut. Eelmises grupis oli ka kaks noormeest. Kogenumal õpilasel kulub juuste lõikamiseks 20 minutit, päris algajal aga umbes 40 minutit.

Kes soovib enne lõikust pead pesta, peab siiski ühe euro maksma. «See on ikkagi kulu - vesi, šampoon, palsam,» märgib Lavrinenko. Soengute tegemine on täiesti tasuta. Juuste värvimine, olenemata juuste pikkusest, maksab kümme eurot. Samapalju on ka näiteks keemiliste lokkide tegemine.

Huvi on Lavrinenko kinnitusel väga suur. Eile käis tema juures umbes 35 inimest, korraga mahub stuudiosse kümme. «Väga erinevaid inimesi käib. On nii ärimehi, noormehi kui ka vanu mehi. Naisi käib ka, vanu ja noori, selliseid uhkeid ilusaid plikasid,» kirjeldab ta. Üles leitakse stuudio Lavrinenko sõnul paljuski tänu suust suhu soovitustele.

«Olen meister, tahan välja õpetada väga häid juuksureid ja tüdrukud teevad siin oma tööd ilusasti,» kiidab varsti 60-aastaseks saav Lavrinenko oma õpilasi. «Kui nad teevad iga päev 5-6 lõikust, on see juba niivõrd suur praktika,» lisab ta.

Juukselõikuse eest küsitavad hinnad on tema hinnangul mõnes salongis ülemõistuse kallid. «Inimesed mõtlevad, et kui nad palju maksavad, siis tehakse ka paremini. Kuskil pakutakse tass kohvi ja lõikuse eest ei küsita enam mitte kümme, vaid 35 eurot!»

Tulevasi juuksureid koolitab Lavrinenko aasta aega ning kursus koosneb kümnest moodulist, kõik kokku läheb õppurile maksma 2600 eurot.

Eestis on veel mitmeid kohti, kus saab juuksuriõpilaste juures üsna soodsalt juukseid lõigata, kuid seda mitte päris tasuta. Tallinna Tööstushariduskeskuses Sõpruse puiesteel maksab naiste mudellõikus 7,50, meeste lõikus 4,50, masinalõikus 3,50 ning kuni kümneaastaste laste lõikus föönitamisega samuti 3,50 eurot. Pensionäridele kehtivad soodsamad hinnad.

Tööstushariduskeskuse juuksuri eriala juhataja Leili Liinaku sõnul on viimastel aastatel hinnad püsinud enam-vähem ühesugused. Mullu sai hinnakirja veidi korrigeeritud ja hindu ümardatud.

«Kõik maksab»

Seda, kas juukselõikust üldse tasuta pakkuda, ei ole Liinaku sõnul seni põhjalikult arutatud. «Midagi ei ole teha, kõik maksab,» märgib ta. «Pakume kvaliteetset teenust ja kasutame kvaliteetseid materjale. Lõikuse puhul alustame peapesuga, siis lõikame ja teeme soengu,» räägib ta ja kinnitab, et salongidega võrreldes teevad nad ikkagi kolm korda soodsamalt.

Lisaks juuste lõikamisele ja soengute tegemisele ka värvitakse ja tehakse lokke. Nende tööde täpsem hind sõltub aga juba materjalikulust, töö tehnikast ja juuste pikkusest. Materjali hinnale lisandub töötasu. «Väike tööraha kui selline ei tee kliendile haiget,» leiab Liinak.

Klientide rohkuse üle tema sõnul nuriseda ei saa, kuid neid võiks siiski alati rohkem olla, muigab juhataja.

Tallinnas Pärnu maanteel tegutsev Eesti Esimene Erakosmeetikakool pakub samuti juuksuriteenust. Naiste juukselõikus, mis sisaldab juustepesu, maksab kaheksa, meeste lõikus viis ja kuni kümneaastaste laste lõikus neli eurot.

Juuksurisalongis koolitajana töötav Kersti Suve ütleb, et lõikusele kulub keskmiselt tund aega. Vilunumatel aga umbes 30-40 minutit.

«Huvi on suur, soodne hind meelitab,» kinnitab ta. «Inimesed tulevad täitsa julgelt, vahel isegi imestame, kuidas õppuritele nõnda vabad käed antakse. On väga toredaid kliente, midagi ei ole öelda. On ka palju püsikliente,» lisab ta.

Hindu pole erakosmeetikakool viimastel aastatel tõstnud. Suve ei arva, et hinnad võiksid ka langeda. «Materjal odavamaks ei lähe,» lausub ta. Küll tehakse aeg-ajalt sooduspakkumisi.

Tartu Kutsehariduskeskuses maksab juuksuriõpilaste tehtav naiste juustelõikus 4,50 eurot. Meeste masinalõikuse eest küsitakse 2,50 ning tavalise lõikuse eest 3,50 eurot. Kopli tänaval õppesalongi telefonile vastanud neiu ütles eile, et väga suuri järjekordi ei ole ning aja saaks ilmselt kahe päeva pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles