Vaata, mis maksab koolilõuna tegelikult

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilõuna peab olema nii odav kui ka tervislik.
Koolilõuna peab olema nii odav kui ka tervislik. Foto: Tiina Kõrtsin / Õhtuleht

Kui ametlikult sellest aastast kõigi üldhariduskoolide õpilaste lõuna n-ö tasuta, siis tegelikult riigi eraldatud rahast selleks ei piisa. Harjumaa Keila koolis on olukord lahendatud nii, et riigi raha eest saab suppi ja praesööjatel tuleb juurde maksta.

«Supp on meil (põhikoolini - toim) riigi raha eest kogu aeg olnud, nii kaua kui mina mäletan,» rääkis Keila kooli direktor Liivi Siim. Sellest aastast peaks riik hakkama maksma ka gümnaasiumilaste lõunasöögi eest, kuid seni veel pole kool seda raha saanud.

Lisaks saavad lapsed tänu PRIA toetustele ka tasuta piima ja puu- või juurvilju, mida võib oma käega võtta. «Supid on meil head, sellised paksud, mitte puljongid,» kiitis koolijuht kööki. Ka kooliõpetajad eelistavat just suppe ja seda seetõttu, et need on väga erinevad ja hästi tehtud.

Kes aga soovib lõunaks toekamat kõhutäit, see peab raha juurde maksa. Põhikoolilastel tuleb juurde maksta 70 senti (täishind 1,48). «Aga juurde maksmine ei ole mingeid probleeme tekitanud,» kinnitas Siim. Gümnaasiumiosa lõunavaheajaks tehakse juurde ka n-ö suurem praad. «Gümnaasiumis on ju suured poisid, nad tahavad rohkem süüa ja selle 78 sendist ei piisa isegi lihtsamaks praest,» rääkis koolijuht. Suurem praad maksab 1,12 (1,90). Siimu kinnitusel saab ka gümnaasiumiosa valida nii supi, väiksema kui ka suurema prae vahel.

Kes tavaliselt piirdub supiga ja toiduraha juurde  ei maksa, siis ka tal on  võimalik  iga päev praadi eraldi osta, makstes 70 senti juurde. «Meil on kõik võimalused olemas,» kinnitas koolijuht.

Koolitoit valmib Keilas kohapeal ja jõuab otse pannilt laste taldrikule.

Üle Eesti 38 kooli toitlustav Baltic Restaurants Estonia turundusjuhi sõnul ei saa nende firma öelda, millist rooga saaks pakkuda riigi makstava 78 sendi eest. «Koolitoidu lõplik hind koolides varieerub, kuna sõltub sellest, kes ja kui palju riigi garanteeritud 78 sendile juurde maksab (lapsevanemad või omavalitsus),» rääkis ta. Ka kujuneb lõplik koolitoiduhind kooliti väga erinevaks, kuna sisaldab lisaks toorainele muid kulusid -  tööjõukulud, elekter, küte jm. «Need on kulud, mis peavad tasutud saama igal juhul sõltumata sellest, kas pakume ainult suppi või siis terviklikku koolilõunat,» rääkis Laidvee.

Baltic Restaurants ei tee koolidele süüa suurköögis, vaid igal koolil/lasteaial on oma kook ja kokad.

Üks nende klientidest on Tallinna prantsuse lütseum, kus koolilõuna maksumus on 1,34 ja vanematel tuleb iga päeva eest juurde maksta 56 senti.

Keila kooli menüü

prantsuse lütseumi menüü (lõuna hind 1,34)

Esmaspäev

Kanasupp 1.00 €

Hakklihakaste kartulipüreega / õun,porgand  1.48 €

Kalapala (alates kella 12.30-st.)  1.90 €

Hakk-kotlet, tomati-koorekaste

Makaronid, tatar

Toorsalat puuviljaga

Tee

 

Teisipäev

Frikadellisupp 1.00 €

Sealihaguljašš 1.48 €

Lõhesteik (alates kella 12.30-st.) 1.90 €

 

Kana-aedviljasupp

Riisipuding kisselliga

Aedvili

Kolmapäev

Kodune seljanka  1.00 €

Värskekapsahautis /pirn, paprika 1.48 €

Praesink ahjukartuliga (alates kella 12.30-st.) 1.90 €

Sealiha-nuudliroog

Toorsalat seemnetega

Puuvili

Kakao

Neljapäev

Külasupp   1.00 €

Böfstrooganov  1.48 €

Kiievi kotlet (alates kella 12.30-st.)    1.90 €

Rassolnik veiselihaga, hapukoor

Marja-jogurtitarretis

Aedvili

Reede

Kalasupp 1.00 €

Kanarisoto / õun,kurk  1.48 €

Kapsarullid (alates kella 12.30-st.) 1.90                      

 

Kala kurgi-koorekastmes

Keedetud kartulid, tatar

Toorsalat

Puuvili

Soe mahlajook

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles