Maius esimeseks koolipäevaks

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkab ja katsetab: Merilin koduköögis hõrku suitsukanasalatit serveerimas.
Kokkab ja katsetab: Merilin koduköögis hõrku suitsukanasalatit serveerimas. Foto: Liis Treimann

Kui panna juustukooki põldmarju, valget šokolaadi, halvaad ja kondenspiima, sünnib imehea ja eriline maius, millega teadmistepäeva tähistada, teab noor kokandusfänn Merilin Siimpoeg (17).



Külluslik toorjuustukook, kus palju häid asju koos, võiks olla ilmtingimata üks asi, mis kooliaasta esimesel päeval väiksema või suurema tarkusekoguja lauda ehib. Aga teha võiks ka muud erilisemat.

«Näiteks hapuoblikaga munarulli, mu enda äsjast põnevat toidukatsetust ja leidu, või ühtaegu tummist ja mahlakat suitsukanasalatit. Ise tõstaksin neid küll pidulaua ääres taldrikule,» pakub järgmisel nädalal 11. klassi alustav Merilin Siimpoeg, kelle kokkamiskirg ja -anne on jõudnud tortillatordi retseptiga lausa kokaraamatusse «Tudengitoidud» ning ka tema enda toidublogisse (http://magusmaailm01.blogspot.com/), kust võib ahvatlevaks koogiloominguks ideid napsata.

Hitiks koogid
Merilin tunnistab, et küpsetamine ja üldse magusa valmistamine meeldivadki talle kõige rohkem: «Ka pere ja sõprade seas on mu koogid hitid. Katsetan neid palju ja mõtlen uusi retsepte välja.» Ja kui tuleb 1. september, on alati just tema see, kes pere traditsioonilisele kooli alguse tähistamisele tädi juures isetehtud koogi kaasa võtab. Ta mäletab, et tädipoja 1. klassi mineku puhul tegi ta suisa autokujulise tordi. Kuigi näiteks 2.–3. klassis, oma kokkamiskatsetuste alguses, ei tahtnud lihtsad pannkoogid veel sugugi õnnestuda.

«Pannkoogid olid üldse esimene söök, mida ma ise tegin,» meenutab Merilin. Praegu kuulub tema poolehoid kõige erinevamatele toorjuustukookidele, need tulevad tal imehästi välja ja on kindla peale minek. Sestap pakub ta lugejailegi järeleproovimiseks üht oma viimasematest variantidest, kus mõnusat maitsejumet lisavad halvaa, kondenspiim, põldmarjad...

Teiseks Merilini firmaampsuks on kujunenud šokolaadiküpsised, mida ta sõpradele sünnipäevaks küpsetab-kingib – kakao, valge šokolaadi ja pähklitega tehtud maiust. Selle retsepti küsivad sõbrad-pere üsna tihti. Samuti kuuluvad tema kingitustegaleriisse isetehtud trühvlikommid.

Igatahes kui Merilinil on aega ja parasjagu ei käi kibe koolitöö, on köök kodus rohkem tema kui teiste päralt. Argitoitudest armastab tüdruk püreesuppe ja ka pastakastmeid segab kokku meeleldi, olgu või suvikõrvitsast, koorest ja suitsukanast.

Suvel smuutit
Ja muidugi on just suvi söögitegijale ütlemata mõnus aeg – eriti ootab Merilin maasikate ja tomatite küpsemist vanaema aias, sest siis saab teha maasikakooke, muu hulgas beseepõhjaga Pavlova torti, ja tomatisalateid, kuhu basiilikut poetada. Pealegi on viimane tema suur lemmik, mida ta lisab pea igasse soolasesse toitu. Aga ka smuutid on piiga suvesoosikud, eriti vaarikatest, vaarikajogurtist ja õunamahlast segatud jook.

«Sel suvel proovisin esimest korda kätt kanamaksapasteediga, panin sinna mett ja konjakit, tulemus sai imehea,» räägib noor kokkaja, kelle üheks eeskujuks on siinne kokandustäht Anni Arro. «Mulle meeldib tema stiil ja Komeedi kohviku koogid ja tema raamatud,» loetleb Merilin ja lisab, et kunagi tuleviks võiks ehk endalgi olla oma väike armas kohvik, kus suussulavaid kooke pakkuda...

Samuti peab Merilin telerist teada-tuntud Jamie Oliverist, kelle särtsakat peenarde vahel askeldamist on lahe vaadata, ja Nigella Lawsonist, kelle käe alt tuleb isuäratavalt magusaid ja rasvaseid retsepte. Ning muidugi on tema nõrkuseks kokaraamatuletid ja toiduaineriiulid, kus veel järeleproovimata kraami küllaga.

«Uut ja põnevat tuleb aina juurde, tahaks kõike kogeda ja proovida,» põhjendab koolitüdruk, miks toidumaailm on sügavalt tema südamesse pugenud, pakkudes üha rohkem huvi ning pannes uusi roogi välja mõtlema. |a|

Põldmarja-juustukook ­halvaaga
•    200 g Digestive küpsiseid
•    100 g võid
•    400 g toorjuustu
•    300 g hapukoort
•    150 g kondenspiima
•    3 muna
•    2 tl vaniljesuhkrut
•    1 sl suhkrut
•    100 g halvaad
•    5 dl põldmarju
Kaunistuseks:
•    100 g valget šokolaadi
•    põldmarju
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi ja pane täidise valmistamise ajaks külma. Vahusta toasoojad munad vaniljesuhkru ja suhkruga. Lisa kondenspiim, hapukoor ja toorjuust ning vahusta, kuni kõik on ühtlane. Haki halvaa peeneks puruks ja sega ülejäänud ainete hulka. Vala segu küpsisepõhjale ja aseta peale marjad, jättes mõned kaunistamiseks. Küpseta kooki (soovitatavalt vesivannis) 160 kraadi juures üks tund. Jahuta kook ja pane vähemalt neljaks tunniks külmkappi. Sulata valge šokolaad vesivannis nõus. Kaunista kook sulašokolaadi ja marjadega.
---------------------------------------------------

Hapuoblika-munarull pesto-toorjuustutäidisega

•    1 suur peotäis hapuoblikaid
•    4 suurt muna
•    0,75 dl õli
•    2 sl pestot
•    2 dl jahu
•    3 dl piima
•    1 dl vett
•    2 tl küpsetuspulbrit
•    1 tl soola
Täidiseks:
•    150 g maitsestamata toorjuustu
•    1 sl pestot
•    1/4 tl aroomisoola
Aja õli ja 2 sl pestot potis kuumaks ja sega juurde jahu, kuumuta mõni minut. Nirista juurde piim ja vesi. Kuumuta pidevalt segades, kuni kaste on ühtlane ja pakseneb. Jahuta kaste.
Haki oblikad hästi peeneks ning lisa koos küpsetuspulbri ja soolaga kastmele. Klopi juurde munakollased. Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga kõvaks vahuks ja sega ettevaatlikult alt üles tõstes taina hulka. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile – määri küpsetuspaber enne õliga kokku, nii on kindel, et tainaplaat ei jää kinni. Küpseta 175 kraadi juures 25–30 minutit, kuni pind on kuldpruun. Aseta teine küpsetuspaber tainaplaadi peale ja tõsta ümber, jahuta.
Sega toorjuust pesto ja aroomisoolaga. Täidise võid tainaplaadi peale määrida siis, kui see on leige, mitte enam kuum. Keera plaat rulli ja hoia küpsetuspaberisse mähituna mõni tund kuni üleöö külmkapis.
---------------------------------------------------------------

Suitsukanasalat ananassi ja viinamarjadega

•    1 suurem suitsukanakoib
•    150 g hiina kapsast
•    350 g tumedaid viinamarju
•    200 g värsket kurki
•    1 väike ananassikonserv
•    1 peotäis basiilikut
Kastmeks:
•    250 g hapukoort
•    150 g majoneesi
•    3/4 tl soola
•    1/4 tl pipart
Eemalda kanalt nahk ja tükelda see väikesteks tükkideks. Haki kurk ja hiina kapsas. Poolita viinamarjad ja eemalda seemned – suuremad marjad võib neljaks teha. Nõruta ananass ja sega kõik kokku. Sega omavahel hapukoor ja majonees, lisa sool ja pipar. Vala kaste salatile ja rebi kaussi ka basiilikulehed. Sega kõik ühtlaseks ja hoia serveerimiseni külmkapis.
--------------------------------------------------------------------

Joogilemmik
Vaarikasmuuti

Ühele
•    1 peotäis vaarikaid
•    1 dl vaarika-
jogurtit
•    1,5 dl õunamahla
Purusta kõik ained kannmikseris ja serveeri kohe.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles