Mobiilne televisioon vallutab nutiseadmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolm juhtivat digitelevisiooni operaatorit paiskasid umbes kuu aega tagasi turule täiesti uue toote, igaüks oma nimega – minuTV Eesti Telekomil, TV Everywhere Starmanil ja Televisioon Igalpool STV’l. Tegemist on spetsiaalselt nutiseadmete jaoks kohandatud televisiooniga, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Televisiooniteenuste kasutamiseks nutiseadmetes on kaks lahendust: Over the Top ehk OTT-tehnoloogia ja TV Everywhere. Eestis on kasutusel mõlemad variandid. EMT ja Elioni ühine teenus minuTV kasutab OTT-tehnoloogiat, mis ei eelda digiboksi ega mingite muude eriseadmete olemasolu kasutaja kodus – vaja läheb vaid nutiseadet ja internetiühendust. 

Ent teenust saab Eesti Telekomi eraklientide rakenduste juhi Tiina Kärsna sõnul kasutada vaid Eesti territooriumil. 

Lastele reklaamivabalt 

MinuTV võimaldab salvestada telesaateid ning vaadata üle saja erineva filmi. Seriaale on võimalik aga vaadata tervete hooaegade kaupa. 

Unustatud ei ole teiste hulgas ka mudilasi. «Kui teil on ees pikk autosõit või on vaja oodata järjekorras arsti juurde, siis on lapsele kergem tegevust leida, kui näidata talle tahvelarvutist või nutitelefonist lastekanalit või multikaid, olles seejuures kindel, et ekraanile ei ilmu soovimatuid bännereid ega teateid,» rääkis Kärsna. 

Ligipääs sellisele rakendusele muudab täielikult vaataja harjumusi, sest enam ei ole tal vaja kiirustada koju, et vaadata lemmikseriaali. 

«Muidugi said meie nutiTV kasutajad ka varem kasutada kordusvaatamist või salvestamist, kuid esiteks pidid nad seda vaatama ikkagi telerist ja teiseks, et kasutada minuTV-d ei pea isegi olema meie televisiooni teenuse klient. MinuTV puhul piisab sellest, kui laadida alla rakendus ja maksta ära kuutasu. Ühele nutiseadmele läheb see maksma viis eurot, iga järgmise seadme puhul aga 2,5 eurot. Seejuures kehtib minuTV puhul prooviperiood – esimese kuu jooksul saab teenust kasutada tasuta. Elioni nutiTV salvestusteenuse kasutajatele on rakenduse kasutamine täiesti tasuta, tuleb vaid registreeruda minutv.ee veebilehel», selgitas Kärsna. 

Praegu pakutakse kasutajatele minuTV beetaversiooni, ent selles pole midagi ebatavalist. Paljud teised tuntud teenused, nagu ka Google ja Facebook, lasti esialgu samuti käiku beetaversioonina ehk teenuse arenduse lõppfaasis. Seda tehakse selleks, et võimalikult palju kasutajaid saaks teenust proovida ja jagada arendajatele oma tagasisidet. 

«Alates novembri lõpust, mil minuTV teenus käiku lasti, oleme saanud palju väga sisulist vastukaja ja ettepanekuid ja praeguseks on näiteks minuTV Android-versiooni sisse viidud ligi 120 uuendust. Kutsume kõiki üles ka edaspidi tagasisidet andma,» ütles Kärsna. 

MinuTV teenus töötab kõikides internetivõrkudes üle Eesti – nii püsiühenduse kui ka mobiilse interneti korral. Et rakendust kasutada, on vaja vaid arvutit või nutiseadet ja internetti. MinuTV töötab nii iOSi kui Androidi operatsioonisüsteemis, samuti Windowsis. 

Mis vahe on minuTV-l, nutiTV-l ja Internet TV-l?

Kärsna sõnul on tehniliselt ja juriidiliselt vahe olemas, kuid kasutaja jaoks on pigem küsimus vaid mugavuses – millisest seadmest saateid või filme vaadata, millise kvaliteediga on signaal, kas saate vaatamist segab reklaam, kas saadet on võimalik pausi peale panna või edasi-tagasi kerida. 

Kui nutiTV pakub juba palju erinevaid mugavusteenuseid, siis minuTV on rohkem mõeldud neile, kes soovivad televiisorit vaadata väljaspool kodu – näiteks suvilas või sõidus olles. 

On ju igasuguseid spordisündmusi, uudiseid, mida ei tahaks vahele jätta, ja ka lapsed ei ütle multikatele kunagi ära,» rääkis Kärsna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles