Soomes püstitatakse üht erilist jääkatedraali

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hollandi tehnikatudengid ehitavad Soome põhjaossa kuulsa «Sagrada Família» katedraali eeskujul maailma kõrgeimat jääehitist, mis peaks valmima 24. jaanuariks.

Põhja-Karjala Juuka valda püstitatava katedraali ehitus algas detsembrikuus ja peaks lõppema jaanuari keskpaigaks, vahendab Yle Uutiset. Ühe torni pikkuseks on planeeritud 30 meetrit, mis teeb sellest maailma kõrgeima jääehitise.

Jääkatedraali ehitamisel kasutatakse mitut eri liiki jääd – üks on tugevdatatud puitkiududega ja teine on spetsiaalne jää, mis on kolm korda tugevam, kui tavapärane. Lisaks puitkiudele on jääkonstruktsiooni tugevdamisel kasutusel veel tekstiil ja köis.

Tegemist on rahvusvahelise algatusega, mida juhib Ari Jaaranen, kes ütles Soome uudisteväljaandele, et projektiga ollakse graafikus, kuigi sellel nädalal on temperatuur langenud miinus 25 kraadini.

«Raske on teha tööd äärmuslikus külmas. Miinus 15 kraadi on ehituseks kõige parem,» märkis Jaaranen. Lõppeval nädalal lööb jääkatedraali ehitusel kaasa kuskil 40-liikmeline meeskond ja järgmiseks nädalaks planeeritakse seda suurendada 50 inimeseni.

Ehitajate peamine mure on, et ilm püsiks piisavalt külmana, et ehitis saaks korralikult jäätuda ja olla valmis 24. jaanuariks, kui toimub selle pidulik avamine.

Juuka valda kerkiva maailma kõrgeima jääehitise edenemist saab jälgida reaalajas selleks puhuks üles seatud veebikaamera vahendusel siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles