Europarlament toetas GMOde keelustamist liikmesriigiti

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal 2008. aastal toimunud demonstratsioon geneetiliselt muundatud maisi MON810 tootmise vastu.
Saksamaal 2008. aastal toimunud demonstratsioon geneetiliselt muundatud maisi MON810 tootmise vastu. Foto: AFP / Scanpix

Täna võttis europarlament vastu eelnõu, millega lubatakse ELi liikmesriikidel piirata või keelustada geneetiliselt muundatud põllukultuuride kasvatamist oma territooriumil, isegi kui see on lubatud ELi tasandil.

«GMO-de kultiveerimise lubamine on siiani sätestatud ainult EL tasemel ja hetkel on GMO-de kultiveerimine võimaldatud viies liikmesriigis,» märkis Eesti parlamendisaadik Tunne Kelam otsust kommenteerides.

«Pean õigustatuks, et laiendatakse liikmesriikide võimalusi keelata GMOde kasvatamist riigis või piirkonnas. GMOde  pikaajaline mõju inimeste tervisele ja keskkonnale on mõnel juhul veel täpselt teadmata,» lisas Yana Toom.  

Eelnõu, mille osas oli juba mitteametlik kokkulepe parlamendi ja ELi Nõukogu vahel, esitati 2010. aastal, kuid läbirääkimised olid seniajani ummikseisus kokkuleppe puudumise tõttu GMO-sid pooldavate ja nende vastu olevate liikmesriikide vahel.

Uute reeglite alusel võivad liikmesriigid keelata GMOde kasvatamist keskkonnapoliitika eesmärkidega seotud põhjustel, mis erinevad Euroopa toiduohutusameti (EFSA) poolt tervise- ja keskkonnariskide hindamisel toodud põhjustest.

Põhjused keelustamiseks võivad olla seotud ka põllumajanduspoliitika eesmärkidega või muude mõjuvate põhjustega, nagu asulaplaneerimine, maakasutus ja sotsiaal-majanduslikud mõjud. MON810 mais on praegusel hetkel ainus ELis kasvatatav GMO kultuur.

Enne kui liikmesriik GMO kasvatamist piiravad või keelavad nõuded vastu võtab, on uute reeglite kohaselt ette nähtud menetlus, mille alusel sellistest piirangutest mõjutatud ettevõtted võivad neile oma nõusoleku anda. Kui ettevõte ei ole sellega nõus, võib liikmesriik siiski ühepoolselt meetmed kehtestada.

Liikmesriigid peaksid samuti tagama, et GMOde kasvatamisega ei kaasne GMOde tahtmatu sattumine muudesse toodetesse. Erilist tähelepanu tuleks pöörata võimaliku üle piiri levimise soovimatute tagajärgede ärahoidmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles