Vaata, mitu kilomeetrit aastas kõnnid oma köögis

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köök.
Köök. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Värske uuringu kohaselt kõnnivad inimesed oma köögis igal aastal enam-vähem sama palju kui pikk on Tallinna ja Haapsalu vahemaa.

Brittide köögiharjumuste uuringus leiti, et keskmine inimene kõndis möödunud aastal oma köögis 130 000 sammu (61 miili või 98 kilomeetrit – toim.), kirjutab Telegraph.

Uuringu viis läbi Betta Living, kes palus 50 suurbritanlasel kanda pedomeetrit iga kord, kui kasutavad kööki rohkem kui 15 minutit ja nii seitsme päeva jooksul. Nii saadi keskmine nädala tulemus, mis korrutati 52 nädalaga, et saada aastane kilometraaž.

Tulemustest selgus veel ka see, et kõige sagedamini kasutatakse kööki nädalavahetustel. Laupäeva ja pühapäeva koondarvestuses tuli keskmiseks tulemuseks 2000 köögis käidud sammu (mis on veidi üle 1,6 kilomeetri – toim.), mille saavutamiseks tuleks köögis kokku kuus tundi veeta. Vaid nädalapäevade arvestust vaadates, selgus, et suurim liikumine toimub köögis hommikul, mil valmistatakse ette päeva esimest toidukorda ning õhtul, mis keskmiselt kokku tõi argipäeva saagiks 0,3 kilomeetrit.

Uuringust selgus ka see, et meie harjumused köögiga seonduvalt muutuvad. Kuigi toidu valmistamine on jätkuvalt peamine, milleks kööki kasutatakse, järgnevad oluliste tegevustena ka söömine, sotsiaalsed tegevused, kodutööde tegemine või õppimine ja interneti kasutamine.

Ning kuna inimesed üha enam vaba aega köögis veedavad, on ka keskmise briti köök ajaga suuremaks muutunud. Keskmine Briti köök on 11 ruutmeetrit suur ning 17 protsendi briti köök laiub koguni 15-ruutmeetrisel pinnal

NHS soovitab päevas vähemalt 10 000 sammu kõndida, et püsida vormis. Kui 1400 neist tehakse juba köögis, ei pruugigi 10 000 sammu saavutamine sugugi müstiline olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles