Millistel tingimustel naaseksid võõrsil leiba teenivad lätlased kodumaale?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demonstratsioon Läti lippudega
Demonstratsioon Läti lippudega Foto: SCANPIX

Enamik lätlasi, kes elavad oma kodumaalt väljas, plaanivad Lätti naasta sobivate tingimuste tekkides järgmise viie aasta jooksul, selgub värskest uuringust.

Läti Ülikooli filosoofia ja sotsioloogia instituudi uuringust selgub, et 24 protsenti lätlastest on veendunud, et kolivad tagasi viie aasta jooksul, 27 protsenti peavad seda võimalikuks ning 32 protsenti koliksid tagasi, kui «tingimused oleksid piisavalt head». Vaid kaks protsenti ütles, et neil pole vähimatki plaani Lätti naasta ning 11 protsenti pidas tagasikolimist ebatõenäoliseks, kuid mitte võimatuks, vahendab LETA.

Ligikaudu kolmanik, kes töötavad välismaal, oleksid nõus naasma kodumaale, kui nende igakuine sissetulek oleks ligi 1000 eurot. Kolm neljandikku tuleks vaid siis, kui palk oleks vähemalt 1500 eurot.

Suur osa küsitletutest märkisid, et koliksid tagasi Lätti pensionipõlve veetma.

Kaduvväike osa vastanutest märkis, et kolib Lätti tagasi püsivalt elama vähemalt järgmise poole aasta jooksul.

Enamik neist, kel on plaan Lätti tagasi kolida, on võrdlemisi noored – kuni kolmekümne-aastased. Samuti inimesed, kes töötavad ehitustel, põllumajanduses, kes on madalama haridustasemega, kel on perekond Lätis ning ka need, kes on hetkel Iirimaal või mõnes endises nõukogude liidu liikmesriigis, plaanivad tagasi tulla järgneva viie aasta jooksul.

Küsitluses osalenud kõrgema haridusega, meditsiinis või sotsiaalhoolekandes töötavad lätlased, kes asuvad Saksamaal ning on sinna kolinud koos pere ja lastega, ei mõtlegi tagasituleku peale.

Kuna enamikel juhtudel on Läti hülgamine seotud majanduslike põhjustega, tuleksid lätlased kodumaale tagasi, et näha pere ja sõpru, et soetada kinnisvara ning sooviga, et nende lapsed kasvaksid üles Lätis.

Põhjused, miks ei tulda tagasi, seisnevad selles, et Lätis ei leidu tööd, et riigi toetused on äraelamiseks ebapiisavad, et karjääritegemiseks pole piisavalt võimalusi ning sageli on põhjus ka vaid selles, et ollakse jäädavalt Läti riigis pettunud.

Küsitluses osales 14 000 lätlast 118 riigist üle terve maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles