Nipinurk: vaata, kuidas pea korralikult puhtaks saada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi juuksepesu kuulub kõige argisemate tegevuste hulka, kurdavad juuksurid nii mõnigi kord, et inimesed ei oska kodus pead korralikult puhtaks pesta. 

Tartu kutsehariduskeskuse juuksuriõpilane Inger Kanguri sõnul tuleks juuksed kindlasti alguses korralikult igalt poolt märjaks teha, sest muidu ei lähe šampoon vahtu. Samuti aitab vesi avada juuste soomuskihi ning šampoon pääseb juuste sisse, mitte ei pese vaid pealmist kihti.

Šampoon tuleks valida peanaha, mitte juuste järgi. Rasusema peanaha puhul ei tasu valida toitvat šampooni, isegi kui juukseotsad on kuivad. Šampooniga ei maksa aga liialdada. Kangur soovitab võtta šampooni umbes 20 eurosendi jagu ning hõõruda see käte vahel ühtlaselt laiali.

Enne pesema hakkamist tuleb šampoon peas korralikult vahtu ajada ning seejärel võib pesta süsteemselt, näiteks alustada külgedelt, hõõrudes sõrmepadjakestega meelekohtadelt. Eriti hoolikalt tasuks pesta kukla osa. «See higistab meil kõige rohkem krae vahel,» selgitas Kangur.

Need inimesed, kes kasutavad palju lakke, geele ja teisi viimistlusvahendeid, võiksid korra nädalas pesta juukseid ka sügavpuhastava šampooniga.

Kindlasti ei tasu juukseid pähe n-ö kokku kuhjata ning seejärel tugevalt nühkida. Näiteks juukseotsad ei vaja eraldi šampoonitamist. «Peanahale kantud šampoon kandub loputamise käigus juukseotstele ning sellest õrnast kihist juba piisab, et otsad puhtaks saada,» rääkis Kangur.

Peapesu kestus sõltub nii juuste paksusest kui ka sellest, millal neid viimati pesti. Samas toob juuksuriõpilane välja, et näppudega pea mudimine tuleb kasuks, sest see aitab parandada peanaha verevarustust.

Loputamiseks tasuks valida veidi jahedam vesi ning enne palsami pähepanekut tuleks pea rätikuga ära kuivatada, et palsami mõju oleks suurem. Palsamit valides tuleks lähtuda juukseotstest, näiteks keemiliselt töödeldud juuksed vajavad niisutavat ja toitvat palsamit.

Mõistlik oleks alustada juukseotstest ning peanahale ei ole tarvis palsamit panna. «Kõige tähtsam on, et palsam sulgeks juuste soomuskihi ning samas palsam neutraliseerib ka šampooni mõju, sest peanahk on kergelt happeline keskkond, aga šampoon on aluseline,» selgitas tulevane juuksur. Palsam aitabki seda keskkonda neutraliseerida.

Palsam mõjub paremini, kui juukseid palsami pähejätmise ajal mudida või nn pusakammidega läbi kammida.

Vaatamata poešampoonidest kallimale hinnale soovitab Kangur pesta pead ikkagi profitoodetega, sest nende väljatöötamisega nähakse palju vaeva. «Kui mõelda, et poešampoon maksab kaks-kolm eurot, siis ma ei ole kindel, kui head ained seal sees ikkagi on. Eriti kui mõelda, mis selle omahind on,» rääkis ta.

Kuivatamisel ei soovita juuksuriõpilane pead rätikuga liiga kõvasti nühkida, sest see lõhub juuste pealmist kihti. «Siis on pärast väga raske saada seda siledaks. Keegi ei taha ju kahuseid juukseid,» ütles Kangur.

Enne kuivatamist võib panna juustele nii õli kui ka spreipalsamit, sest need aitavad muuta juukseid veelgi siledamaks ning samas kaitsevad ka talveilma kahjulike mõjude eest.

Talvel tasuks aga meeles pidada, et juuksed kardavad külma juba viie soojakraadi juures ning ka soojamaareisile minnes tasuks mõelda oma juuste tervisele ning osta juukseid päikese eest kaitsvaid tooteid.

Kui juukseid föönitada, kasutada sirgendajat või lokitange, tuleks kasutada kindlasti ka kuumuse eest kaitsevat toodet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles