Lugeja küsib: kes kannab kulud, et ma saaksin Soomes elava lapsega kohtuda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

 «Oleme eksabikaasaga lahutatud ja ta kolis koos meie ühise tütrega elama Soome, selleks andsin ka notari juures loa. Nüüd otsustas ta «igaks juhuks» esitada kohtule elatisenõude, hoolimata asjaolust, et olen igakuiselt maksnud vähemalt seadusega ettenähtud miinimumi. Last aga õnnestub mul näha Eestimaal vaid paar korda aastas,» küsib isa.

«Kas temapoolse nõude esitamisega kaasneb ka tal kohustus võimaldada minul vähemalt kord kuus lapsega kohtuda? Kes peab sel juhul katma seonduvad kulud (laevapiletid jms)? Lapse ema vastus on, et kui last tahan näha, pean Soome sõitma (laevapiletid, hotell jms kulud pean täies ulatuses ise kandma),» kirjutab ta.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Lapsega kohtumise õigus oleks Teil ka siis, kui lapse ema poleks Teie vastu elatisnõuet esitanud. Lapsega kohtumise korras peaksid vanemad omavahel kokku leppima, samuti selles, kuidas jaotatakse lapse transportimisega seotud kulud. Seadus eeldab vanemate kokkulepet selles küsimuses, suhtlusõigusega seonduvat täpselt reguleeritud ei ole.

Kui kokkuleppele saada ei õnnestu ja lapse ema teeb jätkuvalt takistusi lapsega suhtlemisele, tuleks Teil lapsega suhtlemisõiguse tagamise taotlemiseks pöörduda justiitsministeeriumi poole, nemad annavad Teile juhised edasiseks toimimiseks.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles