Eestlane sööb rohkem kanakoibi, soomlane aga fileed

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rannamõisa

Kuigi enamik Talleggi müüdavast kanalihast on Eestis toodetud, tuleb osa kanakoibadest Soomest sisse tuua.

«Koibasid tuleb meil selle pärast tuua, et Eesti rahvas lihtsalt sööb neid rohkem ja kanal on kaks jalga,» selgitas Talleggi äridirektor Margus Venelaine. Samal põhjusel jääb aga Eestis üle kanafileed, mida siis jällegi Soome eksporditakse. «Nendel on jälle õnnelikul kombel vastupidi, et fileed läheb rohkem,» tõdes Venelaine.

Soomest emafirmast imporditud kanaliha (Tallegg kuulub koos Rakvere lihakombinadiga rahvusvahelisse üheksas riigis tegutsevasse HKScan kontserni) moodustab tema sõnul umbes 10 protsenti kogu Talleggi toodangust ning seda toorainet kasutatakse vaid marineeritud toodete valmistamiseks.

Värske liha tuleb Venelaine sõnul otse Eesti tapamajast ning selle päritolu rõhutatakse ka pakenditel, kus on kirjas: «Talleggi broileritibu, sündinud Lool, Harjumaal. Eesti inimeste töö ja eestimaised tooted.»

Marineeritud toodete puhul ei saa aga tema sõnul pakendi peal just sel põhjusel tooraine päritolu välja tuua, et kuigi enamik sellest on pärit Eestist, võib osa olla pärit ka Soomest. Enamasti kehtib see marineeritud poolkoibade puhul.

Kui maitsestamata jahutatud liha peab olema värske ja ainult jahutatud, siis lihavalmististe puhul ehk maitsestatud liha puhul võib Talleggi turundusjuhi Krista Kalbini sõnul toorainena kasutada ka külmutatud ja seejärel sulatatud fileed.

«Tallegg on kasutanud külmutatud fileed tooraineks erandjuhtudel eriti suuremahuliste kampaaniate puhul, kui päevasest värske filee tootmismahust lihtsalt ei piisa. Kaugemalt siia saabuva fileetooraine puhul on kümutatud-sulatatud filee kasutamine maitsestatud filee müümisel pigem reegel kui erand,» lisas ta.

Margus Venelaine ütles, et Soomest tuuakse toorainet vastavalt võimalustele nii jahutatuna kui külmutatuna.

Talleggi konkurendi Rannamõisa toodang on kaubamärgi tootejuhi David Pärnametsa sõnul pärit Lätist ja Leedust ning sellest ei tehta ka pakendi peal saladust, kuid siiski on tema sõnul nii maitsestamata kui ka maitsestatud toodete puhul tegemist värske jahutatud lihaga, mida ei ole vahepeal külmutatud.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa andmetel on tervelt pool Eestis müüdavast kanalihast imporditud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles