Lugeja küsib: kuidas ma saan töö ajal puhkepausi teha, kui mul ei lubata boksi sulgeda?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida teha, kui ka viieks minutiks ei ole võimalik puhkepausi teha?
Mida teha, kui ka viieks minutiks ei ole võimalik puhkepausi teha? Foto: SCANPIX

«Töötan suures kaubanduskeskuses ühes boksis klienditeenindajana ja olen tavaliselt üksinda tööl 11 tundi järjest. Kuna keskus on avatud kogu päeva, siis ei ole mul võimalik teha pikemaid puhkepause. Kui ma tahan kas või 5-10 minutiks tualetti minna, siis nüüd ütleb rendileandjaga, et ei luba selleks ajaks boksi sulgeda,» räägib lugeja ja uurib, mida siis teha.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi.

Vaatamata sellele, et töö tegemise koht asub rendipinnal, allute te neile tööalastele korraldustele, mida annab tööandja, kellega olete sõlminud töölepingu.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadus kohustab tööandjat tagama töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmise igas tööga seotud olukorras. Selle kohaselt on töötajal õigus nõuda tööandjalt töötervishoiu ja tööohutuse nõuetele vastavaid töötingimusi.

Seega peate sellest probleemist teavitama  oma tööandjat, kes vastutab töötaja tervise säilimise eest töökeskkonnas. Tööandja peab tööaja korraldamisel kaaluma, kuidas saavutada kõige parem ja efektiivsem tööprotsess töötaja huve kahjustamata.

Tööandjal on kohustus anda töötajale 30-minutiline vaheaeg vähemalt kuuetunnise töötamise järel. Tavapäraselt ei ole tööpäevasisene vaheaeg tööaeg ega kuulu tasustamisele. Tööpäevasisese vaheaja võib lugeda tööajaks, kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda. Sellisel juhul peab töötajal olema võimalus puhata ja einestada tööajal.

Lisaks sellele peab tööandja võimaldama tööpäeva või töövahetuse jooksul tööaja hulka arvatavad vaheajad suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise – näiteks terve tööpäev  istuvas asendis või seistes – või monotoonse töö puhul.

Töötaja tervise säilimise  huvidest lähtuvalt on oluline, et tööandja võimaldaks regulaarselt tööpäevasiseste vaheaegade kasutamise, mitte ainult võimalusel, kui kliente ei ole. Puhkepauside andmise sagedus ja kestus tuleks välja selgitada koos töötajatega läbiviidava riskianalüüsi käigus.

Tööpäevasisesed vaheajad peavad kirjas olema töökorralduse reeglites või tööajakavas ning tööandjal on kohustus töötajat nendest teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles