Lugeja kiri: koduomanikud on kafkaliku süsteemi haardes

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigi otsus keelata erimärgistatud diiselkütusega kodude kütmine on pannud paljud koduomanikud keerulisse olukorda. Postimehe tarbijatoimetus avaldab ühe oma lugeja kirja sel teemal.

Olen üks nendest, kelle kodu katel töötab eriotstarbelise diislikütusega. Sellist küttesüsteemi ei valinud me ise, vaid see oli juba eelnevalt olemas. Ülimalt tore, et Postimees sellel teemal kirjutab, muidu tunnen ennast tarbijana täiesti üksijäetuna, nagu mingi kafkaliku süsteemi haardes. Leian, et see seadus on väga ebaõiglane ja väga ebaproportsionaalselt koormav, kui riigieelarve ja kallite valimislubaduste täitmiseks kodukulusid hüppeliselt 40% tõstetakse. Tegemist on kütteliigiga, mis on elektri kõrval seni kõige kallim olnud ja nüüd tehakse see veel kallimaks. Hämmastuma paneb seaduse koostajate asjatundmatus, ilmselt ei ole keegi neist kunagi üheski vedelküttekatlaga katlaruumis käinud. Räägitakse kütteperioodi lõppemisel mahuti tühjaks tegemisest, nagu katlaga ainult köetaks, aga meil teeb katel ka sooja vett, nii et valitsuse arvates peaksime lõpetama 1. mail ka sooja vee perioodi. Katlad ja vedelküttemahutid on väga erinevad, katlasüsteemi vahetamine on ka KredExi toetusega väga kallis ja näiteks meil seotud mitmete tehniliste probleemidega. Praegu on vedelküttekatla omanikele väga suur probleem tekitatud ja vastupidiselt valimislubadustele kodukulusid järsult tõstetakse.

Kui põhjenduseks tuuakse õhusaaste vähendamine, siis on ju ka kodusid, mida köetakse kivisöega, mis saastab vähemalt sama palju. Kivisöe aktsiisi aga nähtavasti ei ole kavas tõsta, kogu eelarve täitmise koorem laotakse eriotstarbelise diislikütusega kütjate õlgadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles