Kiire lõpplahendus tõi Taisse lõksu jäänud eestlase õnnelikult koju

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario ja Kadri Tais.
Mario ja Kadri Tais. Foto: Mario Krabi

Jaanuari keskpaigas Tais passist ilma ja riiki lõksu jäänud Mario jõudis pühapäeva öösel õnnelikult Eestisse tagasi, seal juhtunud avarii kahjud jäid kohaliku kindlustuse kanda.

Taisse puhkusele läinud Eesti perekonda, kes pidi 17. jaanuaril koju naasma, tabas sama päeva hommikul ebameeldiv üllatus, kui pereisa Mario tegi rendiautoga avarii, mille käigus sõitis nende autole küljelt sisse ka üks rolleriga naisterahvas.

Kuna naine murdis avarii tagajärjel oma varbaluud ja kohalik politsei nõudis tema ravikulude korvamist, loovutas Mario vangi mineku vältimiseks politseile oma passi. Kuigi pereema Kadi sõitis pärast seda – nagu varasemalt oli plaanitud – koos väikese lapsega Eestisse tagasi, jäi pereisa olukorra lahendust ootama.

Kuna praktiliselt puuduliku ravikindlustusega naine viidi ühte riigi kallimasse haiglasse, jõudis olukord eelmiseks nädalaks minna juba päris pinevaks – õnnetuses kannatada saanu esitas Mario vastu kohalikus rahas ligi miljonilise kahjunõude. «Siis ma tegelikult lasin sealt Phuketist jalga üldse ja suundusin Pattayale, kus mul olid ühed kontaktid,» kirjeldab mees.

Kuigi olukorda asusid lahendama nii reisikorraldaja kui välisministeerium, sai pereisa lõpuks koju tagasi seal mitukümmend aastat elanud soomlastest ettevõtjate – Markku Hyvarineni ning Inna Miettuneni – abile, kes tundsid kohalikku süsteemi ja oskasid õigete inimestega ühendust võtta.

«Nende kontakti sain ma läbi ühe oma hea sõbra, kes nägi, et ma olen hädas. Neil on siin maal hästi tugevad sidemed ja nad oskasid õigete inimestega suhelda, kes otseselt tegelesid ka minu probleemiga,» selgitab mees.

Kui alguses oli kohaliku politsei taktika olnud tema juhtumiga võimalikult kaua venitada, siis pärast soomlastega ühenduse võtmist vormistati tema dokumendid paari päevaga ära. «Tegelikult tahtsid nad juba laupäevaga selle asja lukku panna,» räägib Mario, kelle sõnul lõppes kõik väga viisakalt.

«See oli justkui nagu mõnes Euroopa riigis – sa lähed sinna, sulle põhimõtteliselt seletatakse kõik asjad ära, oled päri nende tingimustega, mis sulle ette antakse, ja tingimused on mõistlikud, mitte mingid utoopilised,» kirjeldab mees protseduuri, mille käigus ta end juhtunus süüdi tunnistas ja kus õnnetuses kannatada saanud naise haiglakulud jäid sealse autofirma kindlustuse kanda.

Nüüdseks õnnelikult koju jõudnud Mario enam niipea Taisse tagasi ei tüki. «Praegu küll isu ei ole,» naerab mees, kelle jaoks see oli tegelikult juba neljas kord seal puhkamas käia. Kindlasti oli juhtunu ka selles osas talle õpetlik, et kui kunagi reisides veel autot peaks rentima, siis tasub enne seda kindlustustingimused endale väga selgeks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles