Pudruhelveste ostja sai kauba peale ka ussikesed

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lotte pudruhelveste pakk, milles oli elu.
Lotte pudruhelveste pakk, milles oli elu. Foto: Kuvatõmmis videost.

Möödunud laupäeval Grossi poest Lotte kiirneljaviljahelbeid ostnud pudrusõber sai pakki avades ebameeldiva üllatuse osaliseks – koos helvestega vingerdasid sealt välja ka täies elujõus ussikesed.

«Pakk oli ostetud Õismäe Grossi kauplusest, mis asub Järveotsa tänaval,» rääkis nördinud Anton, kes ei mõista, kuidas ta sel korral ka vingerdavad ussikesed kaasa sai. Lisaks oli pakendil kirjas, et Soome päritolu pudruhelveste sälimisaeg on kuni selle aasta juulikuuni.

Lotte kiirkaerahelbeid toodab ettevõte Balti Veski AS, kellele kuulub muuhulgas ka terve hulk Veski Mati kaubamärgi all müüdavatest kaupadest. Ettevõtte ostujuhi Kersti Rannamäe sõnul on nad Antoni murega kursis ja tuvastanud ussikesed kui leediku vastsed.

«See on üsna levinud kahjur – nii kuivatatud puuviljadel, küpsistel – ühesõnaga kõigil kuivadel toodetel,» märgib Rannamäe. Leedik võib oma munad muneda ka läbi pakendi ja see, et pudruhelveste karp on pealt kinni kleebitud, ei ole selle putuka jaoks argument.

Samas kinnitab Balti Veski ostujuht, et leedikumunade sattumine helveste sisse ei saanud olla nende põhjustatud, kuna selle partii kaup anti Grossi poele üle eelmise aasta 28. augustil ehk kuskil viis kuud tagasi. Tema sõnul peab probleem olema kas Grossi toidukaupade kesklaos või selle Õismäe poe laos.

«Selle kahjuri elutsükkel on Eesti tingimustes maksimum kaks kuud ja kui kuivained on hoitud plusspoole peal, siis saab isegi kuu ajaga munast liblikas – selle põhjal ma võin kindlalt väita, et see ei ole siit majast välja läinud,» selgitab Rannamäe.

Kui putukas oleks seal karbis elanud viis kuud, siis ei oleks seal enam helbeid olnud ja karpi avades oleks sealt parv liblikaid välja elanud. «Munast röövik saab maksimum kuskil kahe nädalaga,» lisab ta. Konkreetse partii osas neil teistest poodidest kaebusi laekunud ei ole.

Viimati leidis sarnane juhtum Balti Veski AS toodetega aset möödunud aasta kevadel, kuid ka siis oli pood juba toodet enda juures juba pikemat aega ladustanud – ligi neli kuud – ja lähemal uurimisel selgus, et putukate kolle seal oligi. Ka sel korral on kavatseb pudruhelveste tootja saata oma müügiesindaja kauplust üle kontrollima.

Grossi Toidukaupade esindaja Elen Bikejevi sõnul vastavad kõik nende ettevõtte hoiustamistingimused kehtivatele nõuetele.

«Tarbija poolt esitatud pretensiooni alusel pöördume hankija poole, selgitamaks välja probleemi tekkepõhjused, et oleks tagatud nende edasine ennetamine,» sõnas Bikejev, kes ei nõustu sellega, nagu oleks leediku eluiga ainult kaks kuud.

Tema kinnitusel on nende poodides toiduhügieeni nõuete ja kahjuritõrjeplaanide täitmine range kontrolli all. Selle järelkontrolli teostab regulaarselt ettevõtte sisekontrolliosakond ning veterinaar- ja toiduamet.

«Viime läbi ka täiendava sisekontrolli nii laos kui ka kauplustes,» lisab Bikejev, mida ettevõte plaanib veel tarbija kaebusega seoses ette võtta. Ühtlasi ta vabandab, et nende klient sellisesse olukorda sattus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles