Inimesed valmistuvad pühapäeval algavaks tühja taara ralliks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäevast läheb lahti taararalli.
Pühapäevast läheb lahti taararalli. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Poodide taaraautomaadid seisavad juba pool kuud suuresti jõude, sest  inimesed koguvad tühje pudeleid, oodates 1. veebruarist jõustuvat taara tagatusraha kallinemist.

«See pole nüüd täielik (taara tagastamise – toim) paus, aga väga tugev pidurdamine küll,» tunnistas Eesti Pandipakendi juht Rauno Raal. Tema hinnangul on vähenemine olnud 30-40 protsenti ja kaupmeeste sõnul on eriti tugev pakendite n-ö  kinnihoidmine maa piirkondades.

Põhjus on väga lihtne - alates pühapäevast, 1. veebruarist jõustub uus tagatisraha määrus.  Kui praegu saab näiteks pooleliitrise joogipudeli tagastaja 4 senti, alates 1. veebruarist kerkib see tasu 10 sendini.

Raal tunnistab, et pudelite tagastamine hakkas vähenema 14. jaanuaril, kui keskkonnaminister allkirjastas vastava määruse muudatuse ja võimalikust muudatusest sai reaalsus.

«Samas teisalt on see ideaalne aeg tagastuspunktide ja taaraautomaatide põhjalikumaks hooldamiseks, puhastamiseks, tean et vähemasti suur osa edumeelsemaid ja oma antud teenuslõigust hoolivamaid  kauplusi on seda aega selleks ka kasutanud,» rääkis Raal.

Viimati toimus tagatisraha muudatus aastal 2011 ja ka siis oli täheldatav teatav pakendite  n-ö kinnihoidmine, kuid mitte sellises ulatuses.  Raal möönis, et siis ei olnud ka tagatisraha tõus nii suur.

Kui praegu on pakendi tagatisraha suurus sõltuvalt pakendi liigist ja suurusest 4 või 8 senti, siis veebruarist on kõikide pakendite tagatisraha suuruseks 10 senti pakendi kohta sõltumata selle liigist ja suurusest. Pandimärgid (A, B, C, D, D korduskasutatav ja K korduskasutatav) ei ole visuaalselt seotud tagatisraha määraga, mis tähendab, et ka pakendite etiketid ei muutu ja pakendiettevõtjad ei pea neid ümber tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles