Üheksa lihtsat viisi, kuidas toitu tervislikumalt valmistada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduainete asendamine erinevate puu- või juurviljadega aitab seda lihtsalt tervislikumaks teha.
Toiduainete asendamine erinevate puu- või juurviljadega aitab seda lihtsalt tervislikumaks teha. Foto: SCANPIX

Selleks, et tervislikumalt süüa, ei pea loobuma oma lemmiktoitudest ja igapäevastest söömisharjumustest – ka väga väikesed muudatused nende valmistamisel aitavad menüüd tervisklikumaks muuta.

Huffington Post jagab üheksa lihtsat soovitust, kuidas südametunnistuspiinadeta süüa ikkagi seda, mis meeldib ja maitseb, kui tuues oma menüüsse juurde rohkem juur- ja puuvilju ning katsetades erinevate söögitegemise võimalustega, saab neid samaaegselt ka tervislikumaks teha.

1. Katseta erinevaid söögitegemise viise

Pruunistamine ja praadimine ei ole ainukesed võimalused söögi tegemiseks. Röstimine toob välja mitmete köögiviljade looduslikult magusa maitse – näiteks rooskapsa, porgandite ja lillkapsa puhul. Aurutamine ja moorimine on samuti õlivabad söögitegemise võimalused.

2. Vaheta kanamunad välja tomatikastme vastu

Taimetoitlasele pikkpoissi või vürtsikat must-oa burgerit tehes võib näiteks toitu minevad kanamunad asendada tomatikastmega, mis on lahjem, kuid annab toidule väga hea maitse.

3. Katseta kõva tofuga

Paljud kasutavad toidu tegemisel tofu pehmemat varianti, kus ei ole muuhulgas väga lisatud ka maitseaineid, seetõttu ei taheta sageli seda uuesti proovida. Kõva tofut võib aga marineerimisel kasutada ükskõik millega. Samuti saab seda enne marinaadi panemist ka külmutada ja uuesti üles sulatada.

4. Lisa ohtralt röstitud küüslauku või šalottsibulat

Röstitud küüslauk ja šalottsibul lisavad toidule meeldivalt tugeva maitse, mis paljudel juhtudel meenutab lihatoite.

5. Kasuta küpsetiste tegemisel kõrvitsapüreed

Küpsetistesse minevat rasvainet ja kanamune saab asendada kõrvitsapüreega, mis lisab neile küll kerge kõrvitsamaitse. Seeõttu on seda kõige parem kasutada nendes küpsetistes, kus kasutatakse muuhulgas ka šokolaadi või kaneeli, sest kõrvits sobib just nendega kõige paremini kokku.

6. Asenda kanamunad banaaniga  

Kuigi kõikide retseptide puhul ei ole otstarbekas sinnaminevaid kanamune asendada muude toiduainetega, saab nende hulka vähendada, kui asendada pool vajaminevast kogusest banaanipüreega. Banaanid ei aita küll tainast kergitada, seega tuleb küpsetistes siis kasutada kindlasti ka küpsetuspulbrit või soodat.

7. Kasuta rohkem erinevaid vürtse ja maitsetaimi

Sageli aitab toitude maitsele kaasa see, kui selle tegemisel on kasutatud võid, koort, õli või liha. Sama edukalt saab hea maitsega toidu ka siis, kui kasutada nende asemel erinevaid vürtse ja maitsetaimi, iseäranis, kui katsetada erinevate maitsekooslustega.

8. Sinep, balsamico ja sriracha kaste

Neid kolme toidulisandit hinnatakse praktiliselt igal pool maailmas. Kasutada saab neid nii marinaadi kui salatikastme tegemisel või neid lihtsalt toidule maitseks lisades.

9. Praadimise asemel eelista ahjus küpsetamist

Väga palju toite saab praadimise asemel sama edukalt praeahjus küpsetada. Seega, kui mõnes retseptis on kirjas, et toitu tuleks praadida, tasub proovida, kuidas see ahjus küpsetades välja tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles