Nutella kreemi varjatud saladused

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutella kreemil on oma päev.
Nutella kreemil on oma päev. Foto: AFP/SCANPIX

Maailmas on vähe toiduaineid, millel on oma päev. Viiendal veebruaril tähistatakse aga pähklikreemi Nutella päeva, kirjutab Telegraph.

1. Nutella pähklikreemi mõtles välja Itaalia pagaräri omanik  Pietro Ferrero 1940. aastal. Ta soovis leida odavamat alternatiivi šokolaadile, mida Teise maailmasõja tõttu nappis. Nutella oli segu kohalikest  pähklitest ja kakaost.

2. Alguses müüdi Nutellat nime all Pasta gianduja ja plokina, millest sai leivale viile lõigata. Hiljem hakati tegema määritavat varianti, mida kutsuti Supercrema'ks.

3. Toote nimi saadi kombineerides ingliskeelset sõna nut (pähkel) ladina keelest pärit lõpuga -ella, mis tähendas magusat.

4. Nutella nime tutvustati 1964. aastal, kui seda hakati müüma Inglismaal.

5. Aastaid oli paljudes Itaalia poodides komme pakkuda sinna tulnud lastele leiba pisukese pealemääritava Nutellaga.

6. 2012 tegi  Prantsusmaa ettepaneku tõsta Nutella ühe peamise koostisosa palmiõli maksu, sellest tekkis rahvusvaheline tüli ning muudatus sai tuntuks kui Nutella maks.

7. Iga 2,5 sekundi järel müüakse maailmas purk Nutella kreemi.

8. 2013. aastal varastati Saksamaal ühest veokist viis tonni Nutellat, mille väärtust hinnati 16 000 euroni.

9. 2013. aastal toodetud Nutella purkidest  saaks maakerale teha 1,4 tiiru.

10. Nutellat toodab Ferrero SpA, mille omanik on Michele Ferrero, kreemilooja poeg. M. Ferrero on Itaalia üks rikkamaid inimesi, kelle varandus küünib Forbesi andmetel 26,8 miljardi euroni. Ettevõte toodab ka Ferrero šokolaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles