12 üllatuslikku fakti lennukiga reisimise kohta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On asju, mida me lennukiga lendamise kohta ei tea.
On asju, mida me lennukiga lendamise kohta ei tea. Foto: SCANPIX

On terve hulk asju, mis lennureisi ajal jäävad reisija silmadele varjatuks: kuidas stjuardessid end lõbustavad, mismoodi koheldakse neid reisijaid, kes neile ei meeldi, ja miks tegelikult palutakse reisijatel lennukipardal üht- või teistviisi käituda.

Austraalia uudisteportaal News reastab 12 üllatuslikku fakti, mida enamik inimesi lennukiga reisimise kohta ei tea.

1. Miks kiirustavad stjuardessid reisijaid oma kohtadele?

Põhjus, miks reisijaid kohtadele kiirustatakse, ei ole mitte niivõrd seotud sellega, et lennufirma peab lennuajast kinni pidama, vaid rohkem tingitud stjuardesside murest oma palga pärast.

«Meile hakatakse palka maksma alles siis, kui lennukiuksed on sulgenud ja lennuk hakkab liikuma,» räägib endine stjuardess Shawn Kathleen. Tema sõnul makstakse paljudele stjuardessidele lennutundide järgi.

2. Lennuki meeskond ei pidutse lendude vahepeal

Erinevalt filmis «Lend» (2012, peaosas Denzel Washington) näidatust pidutseb lennuki meeskond lendude vahepeal väga vähe.

«Siselendudel on lendudevaheline aeg umbes kümme tundi,» räägib endine lennukipiloot Tom Bunn, kes nüüd nõustab inimesi, et nood lennuhirmust üle saaksid. «Enamik meeskonnaliikmeid sööb, vaatab telerit või magab sellel ajal,» lisab ta.

3. Ajaviide tühjadel lendudel

Seda, et lennumeeskond peab aeg-ajalt sihtkohta viima ainult iseennast, tuleb vahel ikka ette. Kui reisijaid lendudel ei ole, siis otsivad sjuardessid endale ebatavalisemaid ajaveetmisviise. Ühte sellist tühja lennu mängu nimetavad nad isekeskis «vahekäigu surfamiseks».

Üks stjuardess kirjeldab seda järgmiselt: «Sa võtad ühe toidukandiku, asetad selle lennuki esiosas põrandale, astud sellele, hoiad millestki kinni ja ootad, kuni lennuk hakkab õhku tõusma.» Siis lasevad nad käed lahti ja libistavad end lennuki tagaossa. Tavaliselt see aga hästi ei lõpe.

4. Jah, teenindajad räägivad reisijatest

Üks teine stjuardess meenutab seda, kuidas neil oli oma salakeel, viitamaks reisijatele, kes neile sümpaatsed tundusid. «Ma mäletan, kuidas paar aastat tagasi ütlesime väga hea välimusega reisija kohta «kuum kohv»,» sõnab Emily Witkop.

5. Lennuteenindajad oskavad enesekaitsevõtteid

Lisaks elustamisele, esmaabi andmisele, tuleohutuse tundmisele ja isegi sünnitusabile koolitatakse stjuardesse ka enesekaitses. «Need koolitused sarnanevad oma sisult paljuski sellega, mida naised võivad õppida enesekaitsekoolitustel,» räägib Shawn Kathleen.

Peamiselt õpetatakse lennuteenindajatele nendel koolitustel, kuidas saada hakkama võimalike ohtudega. Näiteks mida teha siis, kui keegi tormab lennuki kokpitti.

6. Kui tegemist on ebameeldiva reisijaga, panevad lennuteenindajad midagi ta joogi sisse

«Ei, ma ei sülitaks kunagi kellegi joogi sisse,» sõnab Shawn Kathleen. Kuid see ei tähenda, et ei tema ega mõni teine lennuteenindaja ei oleks mõne ebameeldiva reisija joogi sisse midagi pannud.

Enamasti täidab ta sellisel juhul topsi jääkuubikutega ja alles siis valab sinna karastusjoogi või mahla. «Siis on seal praktiliselt kaks lusikatäit jooki,» muigab ta.

7. Ära arva, et stjuardessid ei märka, kui armunud liiga ülemeelikuks lähevad

Armunud paarid arvavad sageli, et on kavalad ja keegi ei märka, mida nad teevad, kuid lennuteenindajad panevad tähele, kui reisijad üritavad end kahekesi lennuki tualetti lukustada.

«Sageli me märkame seda ja raputame pead, et teha neile selgeks, et see pole lubatud,» räägib Emily Witkop. Kuigi teenindajad võivad aru saada, mis sellisel paaril plaanis, ei pruugi nad ka alati neid takistama tõtata. «Täiskasvanud inimesed, ise teavad, mis teevad,» lisab Shawn Kathleen.

8. Lennuki tualettruumid on tülgastavad

«Mingi hulk inimesi ei saa aru, et lennuki tualettruumid on lihtsalt ülesvuntsitud välimusega kaasaskantavad potid,» märgib tänaseni stjuardessina töötav Sydney Pearl. Tema sõnul peavad nad tihti paluma inimestel sinna minnes jalanõud jalga panna, sest see vedelik seal põrandal ei ole vesi.

9. Lennuteenindajad on plekieemalduseksperdid

Rahvarohketel lendudel on tavaline, et inimesed ajavad midagi maha. Selle pärast ei tasu muret tunda, sest stjuardessid on valdavalt head plekiasjatundjad. «Üks nipp on kasutada gaseeritud vett – see toimib ka siis, kui taskurätile valada ja sellega plekki hõõruda,» sõnab Emily Witkop.

10. Reisijad hingavad mootorist läbi tulnud õhku

Lennukiga reisijad mitte ainult ei imetle sinist taevast akna taga, vaid ka hingavad õhku, mis tuleb otse väljast. Tom Bunn ütleb, et lennuki mootor aitab välisõhku lennukikabiini tuua, seda kokku pressida ja pärast kütusega segunemist selleks energiat toota. Kuid õhu kokkupressimise etapis võib juhtuda nii, et osa välisõhust jahutatakse maha ja suunatakse lennukisse.

11. Mängud, mida lennuteenindajad mängivad

Lennu lõpp võib olla teenindajatele üpris väsitav, kui nad peavad kuni 300 inimesele head aega soovima. Sellisel juhul püüavad nad olukorda enda jaoks lõbusamaks teha ja näiteks ära jagada, milline teenindaja millistele reisijatele head aega soovib – kes nendele, kes kannavad prille, ja kes nendele, kes neid ei kanna.

12. Lennuteenindajad on ka ilueksperdid

Lendamine võib nahale väga karmilt mõjuda, kuid paljud lennuteenindajad on leidnud viisi, kuidas kuiva lennuõhuga hakkama saada. «Stjuardessid on leidnud, et mitte miski ei aita niiskust nii hästi hoida kui beebiõli,» räägib piloodina töötanud Tom Bunn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles