Iisraeli teadlaste ravim annab lootust surmaviiruse alistamiseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli teadlaste HIV-ravimit ootavad ees looma- ja inimkatsed.
Iisraeli teadlaste HIV-ravimit ootavad ees looma- ja inimkatsed. Foto: SCANPIX

Iisraeli teadlaste aastaid kestnud töö näib vilja kandvat, kuna kohaliku ajalehe Haaretzi teatel on nad lähedal tõhusa HIV-ravimi avastamisele.

Lehe teatel on ravim näidanud katsetes häid tulemusi, mistõttu võib olla läbimurdega aidsi ravis, vahendas uudisteagentuur AFP.

HI-viirus suurendab inimeses vastuvõtlikkust teistele nakkushaigustele ja hävitab halastamatult inimese organismi võimet kaitsta end haiguste eest. Erinevalt senistest vaktsiinidest ei keskendu uus ravim ainult viiruse arengu pidurdamisele, vaid hävitab ka nakatunud rakud, vigastamata terveid rakke.

Seni pole olnud ravi, mis hävitaks täielikult nakatunud rakud ja ekspertide hinnangul muudab uus ravim haiguse kulu märksa kontrollitavamaks.

Ühe projektiga seotud teadlase Abraham Loyter sõnul võimaldavad harilikud ravimid tappa nakatunud rakku tunginud viiruse ja peptiidravi abil need nakatunud rakud, millesse on sisenenud juba viiruse geneetiline materjal.

Teadlased loodavad avastatud peptiidi ehk valgumolekuli abil peatada viiruse levimise teistesse rakkudesse, kasutades ühendeid nn kullermolekulidena, mis transporditakse soovitud rakku ja mille külge on keemiliselt kinnitanud ravimid. Sarnast ravimimeetodit on kasutatud ka vähiravis.

Lisaks Loyterile tegelevad ravimi väljatöötamisega Aviad Levin, Zvi Hayouka ja Assaf Friedler, kes on ravimi juba ka registreerinud. Siiski peab ravimit katsetama veel loomade ja seejärel inimeste peal.

Maailma Tervishoiu Organisatsiooni (WHO) andmetel on HI-viirusesse nakatunud hinnanguliselt 33,4 miljonit inimest. Neist rohkem kui 30 miljonit elab arengumaades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles