Põhjanaabrite õlleuuringu tulemused seati kahtluse alla (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome tervise ja heaolu instituut on seadnud kahtluse alla värske Jyväskylä ülikooli uuringu, mis soovitab sportlikust pingutusest taastumiseks juua õlut.

Soomlaste tervise ja heaolu instituut viitab oma kriitikas asjaolule, et uuringu läbiviimist rahastas õlletööstuste liit, vahendab Yle Uutiset.

Teisipäeval avalikustas Jyväskylä ülikooli magistrant Juho Leikas oma magistritöö tulemused, kus ta väitis, et õlu on parim jook spordijärgseks taastumiseks. Sellise tulemuse sai ta 25 erineva õlle ja kolme spordijoogi võrdluses.

Soome tervise ja heaolu instituut võttis kohe pärast tulemuste esitlemist nende osas kriitilise seisukoha. Asutuse toitumisspetsialisti Heli Reinivuo sõnul ei saa õlut mitte mingil juhul soovitada spordijärgseks taastumiseks, kuna see põhjustab inimestel dehüdreerumist. Lisaks tuli peagi välja, et Leikase uuringu tellijaks oli Soome õlle- ja karastusjookide liit.

Yle'le antud usutluses tunnistas poleemikat tekitanud magistritöö autor, et liit tõepoolest maksis ülikoolile uuringu läbiviimiseks paar tuhat eurot. Samuti tulid ka uuringus kasutatud õllesordid liidu vahendusel. Samas lükkab ta kategooriliselt tagasi väite, nagu oleks liit kuidagi mõjutanud uuringu tulemusi.

«Selline summa ei ole väärt uuringu tulemuste võltsimist,» sõnas mees, kelle jaoks on olulisem, et teda teadlasena tõsiselt võetakse. Nii jääb ta oma uuringu tulemuste juurde kindlaks.

«Organismi vedeliku tasakaal paranes tänu õllele,» rõhutas ta. Oma uuringu tulemustes toob ta välja, et õlu aitab pärast sportlikku pingutust kehal paremini taastuda kui vesi ning lisaks on õlles oluliselt rohkem inimesele vajalikke mineraalaineid kui spordijookides.

Soome tervise ja heaolu instituut soovitab aga pärast spordi tegemist juua rasvatut piima. «Taastumiseks on vaja proteiine, mida õlles ei ole,» ütles Reinivou. Õlu on tema sõnul diureetikum ehk urineerimist suurendav jook, mille tarbimise järel võib inimesel kergesti kehas vedelikupuudus tekkida.

«Ma ei saa soovitada alkoholi sisaldavat jooki taastumiseks, kui üldse midagi, siis ainult alkoholivaba õlut,» märkis tervise ja heaolu instituudi spetsialist.

Leikas kinnitas, et ta kindlasti ei teinud seda uuringut raha pärast, sest selle asemel oleks ta võinud minna möödunud suvel laborisse tööle ja teenida palgana 10 000 eurot. Tema sõnul motiveeris teda uuringut ette võtma ennekõike selle temaatika.

Reinivou jääb aga uuringu tulemuste osas jätkuvalt skeptiliseks. Ta ütleb, et selle põhjal ei saa põhjapanevaid järeldusi teha, kuna uuring põhines ainult ühe inimese eksperimendil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles