Inimesed tunnevad hirmu Google'i ees

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA uuringufirma Survata küsitlusest tuli välja, et inimesed kardavad, et Google teab nende kohta rohkem kui nende enda lähedased. 

Google'i teenuseid, sealhulgas Google Mapsi, Gmaili ja YouTube’i kasutades, kogub see tarkvaraettevõte kasutaja kohta personaalset informatsiooni. Paljud ei ole siiski veel teadlikud, millist teavet nad enda kohta Google’iga jagavad – olgu see vabatahtlikult sisestatud andmete või otsingute kaudu välja tulev personaalne informatsioon, kirjutab Prantsuse veebiajakiri JournalDuNet.

Hiljutise uuringufirma Survata küsitlusest ilmnes, et inimestel on mure oma personaalse info pärast Google’is. Küsitluses osalenud 2500 inimesest umbes 70 protsenti kardab, et Google’il on nende kohta rohkem informatsiooni kui nende vanematel, ülemustel või abikaasadel.

Asukoht

Kui asukoha ajalugu Google’i kontol on aktiveeritud, saab ettevõte jälgida oma kasutajate asukohta ja liikumistrajektoore.

Otsinguajalugu

Samuti kasutab Google oma kasutajate otsinguajalugu erinevate funktsioonide tarbeks, nende hulgas personaliseeritud reklaami pakkumiseks. Publikatsioonide genereerimiseks kasutab Google näiteks personaalsätetest leitavat vanust, sugu ja räägitavaid keeli.

Teised seadmed

Google jälgib ka kõiki teisi kasutaja seadmeid – tahvelarvutid, sülearvutid ja nutitelefonid. Seejuures teab Google täpseid kellaaegu ja kuupäevi, millal ja milliselt seadmelt ühenduses oldi.

Suhtlemine

Ettevõte teab, milliste inimestega nende kasutajad rohkem suhtlevad, kellele on saadetud rohkem e-maile ning kellega ja kui palju on internetis vesteldud.

Ostud

Google'i rahakotti kasutades jätab see loomulikult meelde ka kõik kasutaja ostud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles