Millal tuleb mobiiliomanikel 3G võrgust lahkuda?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud ei suuda enam minutitki olla ilma nutitelefonita.
Paljud ei suuda enam minutitki olla ilma nutitelefonita. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Mobiilifirmade kinnitusel jõuab 5G-andmeside võrk juba mõne aasta pärast Eestisse, millal aga tuleb 3G kasutajatel kolida ümber mõnesse teise võrku, et telefon päris tummaks ei jääks?

«3G, 4G ja 5G kiiruseid võiks võrrelda rongiga. 3G on regionaalne Tallinna-Narva rong, 4G on kiirrong ja 5G nagu Jaapani moodsaimad Shinkansen'i ülikiirrongid,» selgitas Tele2 tegevdirektor Argo Virkebau võrkude erinevusi.

Tema sõnul teevad Eestis võidukäiku nutitelefonid ja 4G võrk. Enam kui 70 protsenti uutest telefonidest on nutiseadmed ning kõigist müüdud telefonidest 40 protsenti juba 4G mudelid. «Kõik operaatorid liiguvad selles suunas, et ühendada 3G ja 4G internetipaketid. 2G või 3G kinnipanekust on siiski veel vara rääkida,» kinnitas Virkebau.

Tele2 tegevdirektori sõnul on 4G võrk 3Gga võrreldes arenenum ja paindlikum tehnoloogia ning uutes võrkudes praegu mahtu on. «Andmemahud kasvavad aga kiiresti, mullu näiteks Tele2 võrgus mobiilis kasutatava interneti maht ligi kahekordistus,» tõi ta näite.

Kui kasutusmaht ja kasutajate arv sama kiiresti edasi kasvab, võib 4G võrgus n-ö kitsaks minna paari-kolme aasta pärast.

Virkebau lisas, et kuna 4G on eelmise generatsiooniga võrreldes väga paindlik tehnoloogia, on erinevaid võimalusi selle mahu laiendamiseks. «Näiteks on Tele2 võrgus valmisolek võtta kasutusele 4G-Advanced tehnoloogia, mis võimaldab allalaadimiskiiruseid kuni 300 megabiti sekundis.» Seni polnud 4G-Advanced lõppkasutaja seadmeid olemas, aga kui esimesed mudelid tulevad välja ja ka Eestisse jõuavad ning tekib kasutus, siis kinnitas Tele2 esindaja, et ollakse selle käivitamiseks valmis.

Lähitulevikus saab aga hakata tegema 4G kõnesid, sest praegu n-ö kukuvad kõik telefonid kõne tegemiseks 2G või 3G võrku. «4G kõned on lähitulevik – 4G kõne ühendub pea momentaalselt ning heli on sama puhas kui vastaja seisaks kõrval. Varsti jõuab see võimalus ka Eestis laiemalt kasutusse,» oli Virkebau veendunud.

EMT avalike suhete juht Raigo Neudorf kinnitas, et ettevõte ei plaani ei sunduslikult ega ka poolsunduslikult oma kliente uutele pakettidele ega teenustele üle viia. «Alati kui oleme välja tulnud uute teenusepakettidega, on vanade pakettide kasutajatele jäänud võimalus oma seniseid pakette edasi kasutada. Nii on see ka sel korral - kuigi välja tulid uued mobiilse interneti paketid, saavad seniste pakettide kasutajad oma harjumuspäraseid pakette samadel tingimustel edasi kasutada,» tõi ta näite.

Neudorfi sõnul investeerib EMT nii oma 2G, 3G kui 4G tehnoloogiatesse pidevalt, et võrke nüüdisajastada. EMT esindaja sõnul ei saa kindlasti üheselt väita, et 3G võrgus esinevad täna kiiruseprobleemid ja seetõttu vahetuvad osad kliendid senise võrgu 4G vastu. «Teatud ajahetkedel (uusaastaöö, suursündmused jne) võib suure võrgukoormuse tõttu teatud piirkondades teenuse kvaliteet küll veidi kannatada, aga üldiselt on pilt selline, et kuna 3G võrgust kolib üha enam kliente 4G võrku, vabanevad samal ajal mahud 3G võrgus, mis omakorda võimaldab seal teenust veelgi kvaliteetsemalt tarbida,» rääkis Neudorf.

Rääkides inimeste nurinast kehva levi üle, tunnistas Neudorf, et suure teenusepakkujana puututakse aeg-ajalt kokku erinevate tehnilist laadi (levi tugevus, interneti kiirus jne) kaebustega. «Kindlasti võib aga öelda, et 4G kasutajad on teenusega rohkem rahul, seda ka teenuse tehnoloogilistest eripäradest tingituna,» sõnas Neudorf.

Näiteks on 4G võrgus väiksem hilistumine (latentsus), mis on oluline reaalajas teenuste kasutamisel. Samuti pole 4G võrgus 3G võrgule omast «hingamist» (koormuse kasvades 4G leviala ei vähene). «Seega lisaks suurematele kiirustele on uuemal 4G võrgul ka mitmeid tehnoloogilisi eeliseid 3G ees, mis tagavad kokkuvõttes parema kasutuskogemuse,» ütles EMT esindaja.

Elisa tooteturunduse osakonnajuhi Mailiis Ploomanni sõnul kasutab mobiilse interneti teenust üle poolte Elisa klientidest ning kogu andmesideliiklusest toimub omakorda üle 40 protsendi 4G võrgus.

«Kuna 4G võrgu kasutamiseks on vajalik 4G võrku toetav seade, SIM-kaart ning pakett, saaks nn sunduslik võrku ümber kolimine toimuda alles siis, kui klientide poolt kasutatavad seadmed oleksid kõik 4Gd toetavad. Hetkel kasutavad kliendid ikkagi veel ka 3G interneti toega seadmeid,» rääkis Ploomann. Selge trend on praegu selles suunas, et kui klient soovib kasutada teenuseid, mis vajavad kiiremaid üles- ja allalaadimisteenuseid ning sellest tulenevalt ka rohkem andmeside mahtu, siis vahetatakse reeglina inimese enda initsiatiivil kogu komplekt välja 4G vastu (nii seade, SIM-kaart kui ka teenuspakett). 3G internetti jäävad kasutama need mobiiliomanikud, kes kasutavad andmesidet harva või vähesel määral.

«Kuna andmesidemaailmas pakutavad teenused arenevad kiirelt ning on ajas üha suuremaid nõudmisi esitavad, siis täna tunnetavad tarbijad paremat kasutuskogemust just 4G võrgus.  Võtame näiteks Facebooki, mis tundub lihtsa ja elementaarse teenusena, samas koosneb Facebooki tänasest andmevoost koguni 80 protsenti piltidest ja videotest, mis on vägagi nõudlikud andmiseühenduse osas,» tõi ta näite.

Tulenevalt uutest interneti kasutusharjumustest, soovitatakse 4G internetti ka sel juhul, kui klient vaatab harva Youtube'ist või Facebookist videoid, sest siis saab seda teha väga hea kvaliteedi juures.

Elisa võrgujuhi Andrus Kaarelsoni sõnul kattis firma Eesti 4G internetiga juba 2013. aastal. «2014. aasta lõpuks oli Elisal 4G internetiga kaetud 95 protsenti Eesti territooriumist ning tagatud 4G interneti jõudmine 97 protsendini Eesti elanikest,» tõi ta näite.

Valmistudes 4G interneti kasutuse kiireks juurdekasvuks, käivitati eelmise aasta novembris 4G LTE võrgu tihendamise programm, mis tihendab Elisa 4G võrku kaks korda, lisades võrku nii täiendavat kasutusmahtu kui aidates tõsta ka internetikiiruseid. «Kui oleme võrgu võimendamise programmiga lõpuni jõudnud, siis ei näe me küll ohtu, et Elisa klientidel võiksid tekkida 4G internetiga kiiruseprobleeme,» oli ta veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles