Mänguasjade ohutusnõuete kontroll karmistub

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjapood.
Mänguasjapood. Foto: SCANPIX

Majandus- ja kommunikatsioonminister Juhan Parts allkirjastas laste mänguasjade ohutusnõuete määruse, mis pöörab varasemast enam tähelepanu mänguasjade keemiliste omaduste kontrollile.

´Igale mänguasjale peab olema lisatud ohutusnõuete vastavusmärgis (CE-märgis) ja hoiatused. CE-märgise paigaldamisega kinnitab tootja, et mänguasi vastab nõuetele ning see on ettenähtud korras tõendatud. Märgise olemasolu peaks jälgima ka mänguasja ostja ise.

Arvestades mänguasjaga kaasneda võivaid ohte ja vanuserühma, peab tootele olema lisatud hoiatus, kus on märgitud kasutaja soovitatav vanus ja kaal. Samuti peab olema kirjas, kui mänguasja tohib kasutada ainult täiskasvanu järelevalve all.

Võrreldes varasemaga on lisandunud mänguasjarühmi, millel peab olema konkreetsem hoiatus, seda näiteks toidukaupadega seotud mänguasjadel. Hoiatused, mis on määravad

mänguasja ostmise otsuse tegemisel, näiteks kasutajate maksimaalne ja minimaalne vanus, peavad olema esitatud mänguasja pakendil või olema tarbijale muul viisil enne ostu sooritamist selgesti nähtavad. See kehtib ka juhul, kui ost sooritatakse internetis.

Enne alla 14-aastastele lastele mõeldud mänguasjade turule laskmist peab tootja analüüsima toote keemilisi, füüsilisi, mehaanilisi ja elektrilisi ning süttivuse, hügieeni ja radioaktiivsusega seotud ohte ning hindama nende ohtude esinemise tõenäosust.

Ministri kinnitatud määruse täitmise järelvalvet teevad turul Tarbijakaitseamet ja Terviseamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles