Berliin algajale: ostlejate meka, kultuurinautlejate kants

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostlemine.
Ostlemine. Foto: Reuters/ScanPix

Pühapäevareisijale on Saksamaa pealinn odav sihtkoht: korraliku hotellitoa võib saada umbes 50 euroga, kopsakad allahindlused meelitavad ostlema neidki, kel polnud plaanis end pakkidega koormata ning linn on pungil kultuurisündmustest ja mõnusatest söögi- ja joogikohtadest. Alates 6. maist saab Berliini taas ka otselennuga Tallinnast.

Eestimaa pealinnast saab Berliini suveajal üsna mitme lennufirmaga. Tasub aga silmas pidada, kas soodne hind sisaldab ka pagasit: mõnel juhul maksab 20 kilo tavapagasit samapalju kui muidu soodne lennupilet, ning kes see ostureisilt tühja käega ikka tagasi tuleb!

Ostukohti on mõistagi Berliinis piisavalt: äsja kerkis linnasüdamesse veel tohutu ostumeka The Berlin Mall, vanakooli elegantsiga peibutab KaDeWe ehk Kaufhaus des Westens ning kuulsal Kurfürstendammil troonivad Prada, Chaneli jt butiigid. Brändikaupa tasub aga jahtida ka suurte kaubamajade soodusmüükidelt või soodsa hinnaga outlet’ist –  näiteks linnast pooletunnise sõidu kaugusel asuv Berlin Designer Outlet lubab disainerkaubale aasta ringi allahindlust 30–70 protsenti.

Koht  ise näeb välja kaunis filmilik: pisikest muinasjutulist tänavat palistavad Hugo Bossi, Escada, Lloydi, Joopi, Marco Polo jt kaubamärkide esinduspoed, müügil on naiste-, meeste- ja lasteriideid, aksessuaare jms. Rõivakaupluste kõrval tasub äramärkimist sealne Lindti šokolaadipood, kust saab soodsa hinnaga osta nii suuri šokolaadikarpe kui ka kommikotte.

Autota ostuhuvilistel tuleb aga Berlin Designer Outleti jõudmiseks võtta ette väike reis: kõigepealt soetada endale Berliini ühistranspordi ABC-pilet, millega saab teha ka kaugemaid rongisõite, ja liikuda kohaliku bussiga, seejärel istuda pearaudteejaamas kohalikule rongile RE4 suunaga Rathenow ja minna maha Elstali raudteejaamas.

Jaamahoone juurest tuleb mõni peatus sõita edasi bussiga 662 suunaga Wustermark/Falkenrehde, mis viib ostlejad otse Designer Outlet Berlini peasissekäigu juurde.

Kindlasti tuleb enne ostureisi algust vaadata rongiaegu, sest rong väljub korra tunnis.

Kultuuri ja gurmaanlust

Kultuur ja ajalugu käivad mõistagi Berliiniga kokku. Teatrisõpradele, kes saksa keelt mõistavad, võiks pinget pakkuda näiteks Das Berliner Ensemble: kuulsa Bertolt Brechti loodud teatris mängitakse tema tükke tänaseni. Linnasüdames paiknev imposantse väljanägemisega Martin Gropius Bau on aga eri kunstivormide kohtumispaigaks, kus saab nautida nii muusika- ja fimiüritusi kui ka põnevaid näitusi.

Toidu- ja joogikohtadest Berliinis mõistagi puudust ei ole. Gurmaane rõõmustab ilmselt asjaolu, et tippkokk Tim Raue on restorani avanud üsna Checkpoint Charlie – turistide armastatud vaatamisväärsuse – lähedal.

Linna ühed parimad munad Benedikti moodi ehk eggs Benedict ootavad sööjat mõnusas Cafe Eiffelis Ku’dammil, kus eriliselt dekadentlikku hommikusööki kroonib šampanja värske maasikamahlaga. Tänavatoidu sõpradel ei maksaks jätta aga väisamata Saksamaa kuulsaimat karrivorstikioskit Konnopke’s Imbiß, et nosida sealset kuulsat vorstikest kastme ja friikartulitega. Mehise klassikalise šnitsliportsu, mida Berliini õllega alla loputada, leiab mõistliku hinnaga õllerestoranist Max und Moritz.

Melu ööpäeva ringselt

Kui õhtuks jääb täiuslikust õnnest puudu vaid üks tango, siis on õige aeg teha üks tiir Clärchens Ballhausis. Terved põlvkonnad berliinlasi on seal alates avamisest 1913. aasta septembris jalga keerutanud ning koht pole suuremat muutunud – saate end tantsupõrandal tunda nagu filmis.

Kokteilisõprade must-to-be-place võiks olla aga Reingold: kuldse-punasega vürtsitatud baari elegantsed baarmenid segavad kõikvõimalikke mõnusaid jooke ning DJ-d miksivad ainult head ja paremat biiti.

Soovitusi Berliini lendajale:

•    Käitu nagu berliinlane. Ära kobista üksi kuskil tänavanurgas, kaart valepidi peos, siunates omaette kõiki ja kõike. Astu parem sisse mõnda kohvikusse, aja inimestega juttu ja uuri, kuhu ja kuidas linnas minna võiks. Berliinlased on jutukad, ent nende huumor on terav ja kohati sarkastiline – nagu eestlastelgi.

•    Sukeldu ajalukku. Kui riigipäevahoone, Checkpoint Charlie jms «kohustuslikku programmi» kuuluvad paigad on läbitud, astu sisse gestaapo peakorteri varemetele ehitatud tasuta näitusekeskusse Terrori Topograafia, saamaks detailse ülevaate natsirežiimi hirmuvalitsusest. Sealsamas lähedal saab aga kiigata ka Ida-Saksamaa salapolitsei Stasi arhiividesse.

•    Tarbi kultuuri. Kus mujal, kui siin – lisaks Berliini Filharmoonikutele esinevad Saksamaa pealinnas teisedki ilmakuulsad kollektiivid. Võid kuulda-näha ka eestlasi: näiteks Berliini Komische Operi ajaloo esimene naisdirigent on eestlanna Kristiina Poska. Jaluta läbi Berliini väiksematest ja suurematest galeriidest, sealgi kohtab eesti kunstnike töid.

•    Avasta söögi- ja joogikohti. Intellektuaalid, hipsterid ja foodie’d teavad juba ammu, et Kreuzberg on in. Põnevaid uusi söögikohti tekib sinna kui seeni ning baarid võtavad suu ammuli – näiteks täiesti üle võlli keeratud Barbie Deinhoff’s (foobikutele mittesoovitav). Pluss asjaolu, et igal pool võid leida põnevaid vestlus- või peokaaslasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles