Kuidas reguleerida külmkappi?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Külmiku kasutamise juures saab energiat säästa külmikut soojemaks keerates, aga sellega ei tasu liiga hoogu minna. On mõtlematu elektrisäästu nimel loobuda külmiku toitu säilitavatest omadustest. Bioneer.ee annab nõu, kuidas leida mõistlik temperatuur.

Temperatuuri valimine

On oluline meeles pidada, et madalama temperatuuri juures külmkapi energiatarbimine kasvab ja kõrgema temperatuuri juures toiduainete säilitusaeg lüheneb.

Kui seadistada külmik kõige külmema võimaliku temperatuuri peale, siis võib toit rikneda külmumise tagajärjel ja kulub ka väga palju elektrit.

Jahutuskambrisse sobivaks temperatuuriks peetakse 2 kuni 4 kraadi. Ärge usaldage nõuandeid, mis lubavad külmiku jahutuskambrisse kuni 7 kraadi sooja. Soojemas kui 5 kraadi juures tekib arvestatav oht, et toidukraam rikneb bakterite aktiivse paljunemise tõttu. Sügavkülmiku temperatuur peaks olema -18 kraadi.

Temperatuuri mõõtmine külmikus

Eelistage külmikut, mis näitab temperatuuri. Nii saate otsustada, kas külmikus valitsev jahedus on piisav. Kui külmikul pole temperatuurinäidikut, siis mõõtke seda ise.

Kappi asetatud tavalise termomeetri näit ei ole kuigi usaldusväärne, kuna toiduained jahtuvad õhust aeglasemalt.

Tegeliku näidu saamiseks peaks tavalise termomeetri asetama veeklaasi või mõõtma õhusoojuse mõõtmiseks mõeldud tavalise piiritustermomeetriga. Mõõtke kapi temperatuuri uuesti 24 tundi pärast reguleerimist, edaspidi aga vähemalt kord kuus.

Temperatuuri säilitamine

Ärge asetage toiduaineid kappi nii tihedalt, et õhu liikumine nende vahel on takistatud. Liiga tihedalt täidetud kapis võivad tekkida toidu säilitamiseks sobimatu temperatuuriga alad, sest sellises kapis ei saa ühtlast temperatuuri hoida.

Ka toiduainete väljavõtmine ning kappi panemine peab toimuma võimalikult kiiresti, eriti kui ruum, kus külmikut hoitakse, on soe.

Kuumad toiduained jahutage enne hoiule panemist kiiresti toatemperatuurile, sest sooja toidu asetamine rikub muidu külmiku sisetemperatuuri.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles