Lugeja küsib: kuidas vabaneda radiaatorite mürast?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka radiaator võib ööune rikkuda.
Ka radiaator võib ööune rikkuda. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

«Sooviks küsida öise küttealanduse kohta. Meie viiekordsel paneelmajal on see peal, pidevalt küll katsetatakse ja muudetakse neid kellaaegu. Tavapäraselt on alandus peale pandud kella 22-06-ni. Probleem on selles, et iga kord kui alandus rakendub ja lõpeb, siis tekib süsteemis müra. Elan esimesel korrusel ja see on pehmelt öeldes vägagi häiriv,» kirjutab kortermaja elanik.

«Antud müra väljendub radiaatorite plõksumisena (võiks kohati ka paukumiseks nimetada) ja see kestab iga õhtu ja hommik vähemasti 1-1,5 tundi järjest. Ööuni on igatahes korralikult rikutud, sest vaikset aega jääb vaid napilt kuus tundi, ning kui uni juba rikutud, siis ei jää alati kohe magama ka. Heli ei ole iseenesest väga vali, kuid kui öösel tuba on vaikne, siis on ikka vägagi segav. Samas, kui näiteks toas televiisor normaalse helitugevusega mängib, siis sellest kostab see plõksumine üle küll. Milles võiks asi olla ja kas ja kuidas saaks selleks häirivast mürast vabaneda?» uurib ta.

Vastab Gaspre OÜ tehniline juht  Simmo Paomets.

Tõenäoliselt on tegu küttetorustiku joonpaisumise ja -kahanemisega. Kui metalltoru soojeneb, siis ta pikeneb ja jahtudes muutub lühemaks. Tiksumise (või plõksumise) heli tekib seintest läbiminekutes või kinnitusklambrites, kui seal ei saa torul vabalt liikuda.

Proovige toru kinnitusklambreid lõdvemaks lasta ja panna sinna vahele midagi libedat (teflonleht näiteks) või siis tilgutada suvalist õli igale poole, kus küttetoru läbib kinnitust või seina.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles