Milliste kulude pealt saab raha tagasi?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eluasemelaenu intresse, koolituskulusid, kingitusi ja annetusi saab maksumaksja maksustamisele kuuluvast tulust maha arvata kokku kuni 1920 euro, kuid mitte rohkem kui 50 protsendi ulatuses oma sama maksustamisperioodi tulust. Siin on ka täpsem ülevaade sellest, milliseid kulusid võib tulust maha arvata.

Kui maksusoodustused on aasta kestel tulumaksu kinnipidamisel täies ulatuses arvesse võetud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea.

Maksustamisele kuuluvast tulust võib maha arvata:

  • maksuvaba tulu – 2014. aastal 1728 eurot
  • täiendava maksuvaba tulu lapse ülalpidamisel – 2014. aastal 1728 eurot (alates teisest lapsest)
  • täiendava maksuvaba tulu pensioni korral – saadud pensioni summa ulatuses, kuid mitte rohkem kui 2520 eurot aastas
  • täiendava maksuvaba tulu tööõnnetus- või kutsehaigushüvitise korral – saadud hüvitise summa ulatuses, kuid mitte rohkem kui 768 eurot aastas
  • endale eluaseme soetamiseks võetud eluasemelaenu intressid
  • koolituskulud
  • kingitused, annetused – rakendatakse 5-protsendilist mahaarvamise piirangut
  • vabatahtliku kogumispensioni maksed – rakendatakse 15-protsendilist mahaarvamise piirangut, kuid mitte rohkem kui 6000 eurot
  • kohustusliku kogumispensioni maksed ja töötuskindlustusmaksed (võetakse arvesse aasta kestel, v.a FIE kohustusliku kogumispensioni makse)
  • välisriigi kohustuslikud sotsiaalkindlustusmaksed

Koolituskulud

Oma maksustatavast tulust võib maha arvata kalendriaasta jooksul tasutud enda ja alla 26 aasta vanuse lapse, lapselapse, venna ja õe koolituskulud või nende koolituskulude puudumisel ühe alla 26 aasta vanuse Eesti alalise elaniku koolituskulud.

Koolituskulu saab tulust maha arvata ainult juhul, kui see on makstud õppimise eest kas:

  • riigi või kohaliku omavalitsusüksuse haridusasutuses
  • avalik-õiguslikus ülikoolis
  • erakoolis, millel on antud õppekava osas koolitus- või tegevusluba või registreering Eesti Hariduse Infosüsteemis või õigus kõrgharidustaseme õpet läbi viia

või

  • eelloetletutega samaväärses välismaa õppeasutuses või nende korraldatavatel tasulistel kursustel

Seda, kas koolil on olemas kehtiv koolitus- või tegevusluba või registreering, saab kontrollida haridus- ja teadusministeeriumi koduleheküljel asuvast Eesti Hariduse Infosüsteemist.

Koolituskulude tasumisel tuleb hoolt kanda, et koolitusasutusele oleks teada inimese nimi ja isikukood. Kui koolituskulu tasutakse kellegi teise (näiteks lapse) eest, tuleb koolitusasutusele teatada nii koolitatava (kelle eest koolituskulu tasutakse) nimi ja isikukood, kui ka enda nimi ja isikukood. Koolituskulu tasunud isiku andmete esitamine on väga oluline juhul, kui koolitataval ei ole tulusid, millest koolituskulu maha arvata.

Koolituskulusid ei saa maha arvata rohkem kui on maksustatavaid tulusid. Näiteks, kui inimese ainus tulu on Eesti äriühingutelt saadud dividendid, siis ei ole tal maksustavat tulu, millest koolituskulusid maha arvata.

Koolituskulu ei saa tulust maha arvata, kui see tehakse tulumaksuga mittemaksustatavast stipendiumist. Näiteks ei ole lubatud tulust maha arvata riigikeele kursuse eest makstud koolituskulu, kui selle hüvitamiseks saadakse mittemaksustatavat stipendiumit.

Õppematerjalide (kirjatarvete, vihikute, raamatute, sõnaraamatute jmt) eest eraldi tasutud summasid maksustatavast tulust maha arvata ei saa.

Lasteaiatasud

Tulust saab maha arvata ka haridusasutusena tegutseva lasteaia osalustasu.

Kui lasteaed korraldab lisaks muid koolitus- või haridustegevusi või kursusi (võõrkeel, ujumisõpetus vms) ja toob selle eraldi koolituskuluna välja, käsitletakse ka neid summasid koolituskuluna, millele laieneb maksusoodustus.

Toiduraha ei ole koolituskulu ning seda tulust maha arvata ei saa.

Autokool

Koolitusluba omavas autokoolis õppimise eest makstud summad on koolituskulud ning need võib tulust maha arvata.

Koolituskulu ei ole eksami vastuvõtmise eest tasutud riigilõiv.

Allikas: maksu- ja tolliamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles