Maksuamet võtab üüri- ja e-kaubanduse tulud luubi alla

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet pöörab tuludeklaratsioonide puhul tänavu suuremat tähelepanu üüri- ja välistuludele ning e-kaubandusest saadud tuludele.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde rääkis, et eelmisel aastal jäeti tagastamata 1,2 miljonit eurot, mida maksumaksjad olid tahtnud tagasi saada. «Kuna seal oli hulk soodustusi, mida sooviti, mis ei olnud nõuetekohased ja mida ei saanud maha arvata,» selgitas ta.

Udde märkis, et kõik tulud tuleb kindlasti deklareerida. Kui tulude deklareerimata jätmine tuleb järelkontrolli käigus väljas ja riigile tuleb hakata maksma õigel ajal maksmata jäänud tulumaksu, hakkab maksu- ja tolliamet arvutama selle pealt ka intressi.

Olulisemad valdkonnad, millele tähelepanu pööratakse, on üüritulud, välistulud ja e-kaubanduse tulud.

Udde sõnul on maksuametil üha rohkem informatsiooni üüritulude kohta, selles vallas tehakse koostööd kohalike omavalitsustega. «Tänavu pöörame rohkem tähelepanu ja räägime sellest, et need tulud tuleb kõik õigeagselt deklareerida.»

Samuti märkis Udde, et kui inimene tegeleb mõnes veebiportaalis või näiteks Facebooki kaudu ettevõtlusega, siis peaks ta ennast ka FIEks registreerima. Kui inimene ennast FIEks ei registreeri, kuid saab müügitulu ja jätab selle deklareerimata, võib ta sattuda maksuameti kontrolli alla ning peab hiljem maksmata jäänud tulumaksu tagastama.

«Meil on olemas analüüsimisel teatud hulk inimesi, kes saavad teate, et nad on kontrolli võetud ja kui nad uurivad, siis nad saavad teada, et nad on e-kaubandusega kontrollis,» rääkis Udde.

Ta selgitas, et kui selline inimene täidab praegu tuludeklaratsiooni ja tal on tulumaksu tagasi saada, kuid samas ta ei ole oma e-kaubanduse pealt tulusid deklareerinud, siis ta ei saa tulumaksutagastust kohe kätte. «Just nimelt selleks, et ära hoida selle, et ta saab praegu tagastuse ja kahe kuu pärast, kui ta on läbinud kontrolli, siis me tahame juba intresse, kui tal tuleb maksta tagasi meile tulumaksu,» rääkis Udde.

«Üüritulude puhul täpselt samamoodi, kelle puhul meil on juba kahtlus, ei toimu kohe tagastust, vaid enne tehakse selgeks, kas üüritulu on deklareeritud,» lisas ta.

Üüritulu kontrollimisel saab amet Udde sõnul suurema osa infost kohalikest omavalitsustest ja rahvastikuregistrist, aga tuleb ka vihjeid, samuti analüüsitakse internetist saadud infot.

Lisaks sellele, et kõik tulud tuleb õigeaegselt deklareerida, soovitas Udde üle vaadata, et ka eluasemelaenu intresside deklareerimisel oleksid need pangast deklaratsioonile saadetud.

«Kui esitatakse ühisdeklaratsioon, siis peavad mõlemad pooled andma selleks oma nõusoleku. Ühisdeklaratsioone tuleb täita ükshaaval, mitte teha paralleelselt kahes arvutis korraga ehk siis esmalt täidab üks inimene ja sulgeb e-maksuameti ning samuti kõik brauserite aknad, seejärel saab teine esitama hakata,» soovitas ta veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles