Kahtlaselt odav kala võib olla mädanenud

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Interpol avaldas esmaspäeval, et sai jälile tuhandetele tonnidele võltstoidule ja jookidele, mille hulgas leidus ka võltskalamarja, kala ja alkoholi, kirjutab The Local.

Operatsioon Opson 4 viidi läbi Interpoli ja selle Euroopa Liidu sõsarüksuse Europoli poolt kokku 47 riigis detsembri- ja jaanuarikuu jooksul. Kontrollitud riikidest 20 kuulusid Euroopa Liitu.

Prantsuse tolliametnikud avastasid kahtlase Hiina päritolu kalamarja laadungi, mille kastidele oli märgitud «Aquitaine’i kaaviar». Aquitaine on Prantsusmaa üks tuntumaid kalatööstuse piirkondi. Lisaks leiti 17 tonni krilli (krevetisarnane koorikloom – toim.).

Operatsioonis osalenud Prantsuse politseiüksuse juht kolonel Bruno Manin ütles, et kui näiliselt luksuslikku kaupa müüakse mingis poes kolm kuni neli korda odavamalt, siis tasuks oma kiusatusele vastu panna.

Ebaseaduslike võltsitud toitude ja jookidega hangeldamine on kriminaalidele vägagi meeltmööda, sest see toob suuri kasumeid ning on samal ajal madala riskiga ettevõtmine, kuna suurem osa kauplemisest toimub internetis.

«Internet on kindlasti väga suur mõjur selliste kuritegude sagenemisel, kuna muudab kurjategijate tabamise keerulisemaks,» ütles Manin.

Kogu leitud võltstoidu kogusesse mahtus 2 500 tonni võltsitud või ebakvaliteetset toitu ning rohkem kui 275 000 liitrit võltsitud alkoholi (piisav, et sellega täita rohkem kui 1000 vanni).

Politsei saak sisaldas 20 000 liitrit võltsitud viskit Taist ning Ugandast ja võltsõlu Rwandast. Suurbritannias suleti võltstoodangut villinud viinatehas, kus uut vedelikku ootasid 20 000 tühja pudelit.

Itaalias, Lõuna-Salernos tabas politsei aga mozzarella-hangeldajate ringi, kes valmistasid maailmakuulsat juustu hapupiimast, mis tuli Ida-Euroopast.

Toscanas avastas politsei tehase, kus ülessulatatud ja mädanenud kala ning mereelukaid kaeti sidrunhappe, fosfaatide ja vesinikuga, et varjata selle lagunemist.

Kaks kuud kestnud haarangus võeti vaatluse alla poed, turud, lennujaamad, sadamad ja tööstuslinnakud ning tehti põhjalikke politsei ja tolliametnike reide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles