Kuidas kaitsta sinimustvalget varguse eest?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lipule saab omaniku nime peale trükkida.
Lipule saab omaniku nime peale trükkida. Foto: Lipuvabrik

Pikanäpumeeste jaoks ei ole midagi püha, ka mitte riigilipp. Lipuvabrik jagab praktikas läbi proovitud soovitusi, kuidas oma kodumaja lipuvarguste eest kaitsta.

Pahatahtlike kurikaelte ohjamiseks on võimalik lipp markeerida – riidesisese trükiga saab lipule kanda omaniku (korteriühistu, pere, kool jms) nime ja aadressi. Trükk ei pleegi ja seda ei saa eemaldada – seetõttu pole lippu võimalik kasutusse võtta mõnes teises kohas või müüa järelturul.

Kuna nime saab kanda vaid uutele lippudele, on ka teine - küll pisut tülikam - viis lippu säästa: puurida vardahoidjasse auk ja fikseerida igal heiskamisel lipuvarras kruviga – nii ei ole pahatahtlikel võimalik lipuvarrast hoidikust kiiresti kaasa haarata ja vargused jäävad olemata. Seda on soovitav teha jalakäijatihedates piirkondades (näiteks vanalinn) või juhul, kui varguseid on juba esinenud.

Tuuliste ilmadega  juhtub tihti, et lipud kerivad end ümber lipuvarda, aga lahti enam ise ei tule. Silmailu selline vaatepilt ei paku ja ka majaomanikule on tülikas keerdunud lippu ühtelugu lahti käia harutamas.

Keerdumise vältimiseks saab lipuvardale paigaldada metallist fiksaatori, mis hoiab lippu alt või ülalt kinni. Paigaldamine on lihtne ega nõua erilisi abivahendeid, seda saab paigaldada ka juba olemasolevale puit- või alumiiniumlipuvardale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles