Tähitud kirjade kättetoimetamine tekitab segadust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähitud kirju aetakse sageli segamini menetlusdokumentidega.
Tähitud kirju aetakse sageli segamini menetlusdokumentidega. Foto: SCANPIX

Eelmisel laupäeval leidis üks Tartu noormees oma postkastist tähitud kirja moodi postiteatise, imestades selle üle, kas postiljonid on hakanud nüüd inimestele seda liiki kirju ilma allkirjata laiali jagama.

«Leidsin postkastist tähitud kirja,» räägib noormees, kes elab Tartus kortermajas, mille trepikoja uks on lukus, kuid mille ukse kõrval olevatesse postkastiavadesse saab postiljon kirjad postkasti panna.

«Tegelikult peaks postitöötaja postkasti panema teatise, et postimajas on ootamas tähitud kiri ja ametlikult võib tähitud kirja üle anda ainult allkirja vastu,» on ta hästi kursis täna tähitud kirjade väljastamisele kehtivatele nõuetele.

Täna Eesti postiteenuste eest vastutava Omniva kinnitusel järgitakse tähitud kirjade väljastamisel üldsusele teada tuntud reegleid, kuid neid kirju ei tohiks segi ajada menetlusdokumentidega ehk kirjadega, mis tulevad kohtult või kohtutäiturilt seoses võlanõude, tagantseljaotsuse või trahviga.

«Menetlusdokumendi kättetoimetamise teenuse tingimused ei ole päris samad tähitud kirja teenusega,» selgitab Omniva kommunikatsioonijuht Kadri Tonka. Nimelt on selle teenuse puhul võimalik, et kui pärast kahte kättetoimetamise katset ei ole õnnestunud postiljonil kirja saajale üle anda, siis jäetakse see postkasti.

«Selle kirjateenuse liigi juurde kuulub alati väljastusteade, millele märgitakse, kuidas kirjaga pärast teist väljastuskatset toimima peab,» märgib Tonka. Sellekohase juhise lisab menetlusdokumendi saatja ehk kohus, kohtutäitur või mõni teine asutus, kes on kirja väljastanud.

«Seadus lubab teatud menetlusliikide puhul kättetoimetamist postkasti kaudu ja sellistel puhkudel loetakse see samaväärseks isikliku kättetoimetamisega,» kinnitab Omniva kommunikatsioonijuht ja ütleb, et ka antud juhtumi puhul oli tegemist menetlusdokumendi kättetoimetamise, mitte tähitud kirjaga.

«Kindlasti on ka neid menetlusliike, mille puhul postkasti väljastamine kõne alla ei tule ja kiri väljastatakse üksnes allkirja vastu,» nendib ta.

Kui teatel on märge «Saadetist võib väljastada: isiklikult», antakse saadetis üle üksnes saajale isiklikult, ei anta saaja aadressil saajaga seotud isikule ega väljastata postiasututuses saajaga seotud isikule volituse alusel ega panda seda ka postkasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles