Kuressaarde kerkivad ülisäästlikud kortermajad

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk tn 26 eskiis.
Pikk tn 26 eskiis. Foto: Kuressaare linnavalitsus

Kunagise teenindushoone platsile plaanitakse ehitada kompaktsed korterelamud, mis on liginullenergiahooned ehk energiatõhusad ja taastuvenergia-tehnoloogiliste lahendustega.

Saaremaal seni veel ühtki niisugust korterelamut ehitatud pole, kirjutab tänane Saarte Hääl.

Arhitekt Hannes Koppel Asum Arhitektid OÜ-st ütles, et eesmärk on kasutada energiatõhusaid insenertehnilisi lahendusi.

«Saaks projekteerida kortermajad, kus olulist kommunaalkulu tavapärases mõistes ei teki,» selgitas Koppel.

Õige arhitektuurse lahenduse korral miinimumini viidud energiatarbe kataksid soojuspumbad. Pumpade tööks vajalikku elektrit aitaksid toota aga näiteks fassaadile paigaldatud päikesepaneelid.

Katuselt kogutud vihmavett saaks kasutada hoonesiseselt tarbeveena, tõi Koppel välja. Eesmärgiks on suurem sõltumatus välistest energiakandjatest ja miinimumini viidud halduskulud.

Koppel sõnas, et kuigi tehnilises mõttes on tegu küllaltki värske lähenemisega, siis mujal põhjamaades ja isegi Eestis nn roheliste lahendustega hooneid juba leidub.

«Tallinnas Sõpruse puiesteel valmis hiljuti selline büroohoone,» märkis Koppel. Tema sõnul on ka ettevõtteid, kes eelpool kirjeldatud süsteeme pakuvad ja hooldavad. «Jalgratta leiutamist siin pole, analoogilised lahendused kusagil juba töötavad,» lisas Koppel.

«Meie kliimasse sobivad tehnilised lahendused arenevad iga päevaga ja ka hinnad langevad,» selgitas Koppel. Ka ei ole tema sõnul tegemist mingisuguse hapra tehnoloogiaga, mis pidevat hooldust nõuaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles