Kuidas piinarikas habemeajamine meeldivaks muuta?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadmatus võib habemeajamise piinarikkaks muuta.
Teadmatus võib habemeajamise piinarikkaks muuta. Foto: SCANPIX

Põhjus, miks mõned mehed lasevad habemel lopsakaks kasvada ning ei piira seda igapäevaselt, seisneb selles, et paljudele tähendab raseerimine suurt piina.

«Raseerimine on selline tegevus, mis ei avalda mõju ainult näokarvadele vaid ka nahale,» ütleb Mount Sinai haigla dermatoloogiaosakonna kosmeetiliste ja kliiniliste uuringu juht Joshua Zeichner. «Raseerimine on ilusam väljend sõnale «koorimine», sest raseerijaga näonahal üht ja sama kohta uuesti ja uuesti ületõmmates, ärritub nahk, tekib punetus, võimalik et ka vistrikud.»

Kui nahk on punane, kuiv ja sügelev, tuleb näole paar päeva puhkust anda, ütleb Kaiser Permanente arst Jeffery Benabio. Nn raseerimispõletusele võivad abiks olla alljärgnevad soovitused. Samuti saavutab nendega palju nahalähedasema lõiketulemuse.

Käi sooja duši all

Soe vesi pehmendab nii karvu kui ka nahka, mis hiljem raseerides vähendab vajadust liiga tugevalt žileti teraga mööda nägu «kratsida».

Vahuta nägu üles

Masseeri raseerimiskreemi või –geeli näonahka, kõrile, kasutades ringliigutusi näol. Lase kreemil paar minutit seista. Veelgi parem oleks kasutada raseerimisvahu kandmiseks harja. Kui oled laisk ja ei viitsi raseerimiskreemi kasutada, siis arvesta sellega, et kuiv žiletitõmme kuival nahal suurendab tõenäosust, et karvad kasvavad sisse, tekib ärritus ja tulevad pisikesed tüütud vistrikud.

Vaheta žiletitera regulaarselt

Kui žiletti kasutades tekib kitkumise ja tõmbamise tunne, siis tuleb see kiiresti uue vastu välja vahetada. Paljud mehed kasutavad vanu terasid, mis on sageli pisikeste sisselõigete tegelikuks põhjuseks. Tavapärase tera puhul kehtib reegel, et pärast viit kasutuskorda tuleb see uue vastu vahetada.

Jälgi reegleid

Need karvad, mis on pikemad ja jäigemad, peaksid vahu all ka kauem seisma ja pehmenema. Alusta raseerimist külgedelt, liikudes kaelale. Järgnevalt võta ette põsed ja kõige lõpuks tihe ja turritav vunts.

Vooluga kaasa

Raseerimine vastukarva võib tunduda parim mõte, et saavutada kõige nahalähedasemat tulemust, kuid irriteerib nahka ka kõige enam. Nii lõikad sa karvanääpsu nahapinnast allpool. Kui karv hakkab uuesti kasvama, võib juhtuda, et see takerdub naha pinna taha ja tekibki nn sissekasvanud karva efekt. Nii tekib põletik, punetus, mädane vistrik, mida on järgmisel raseerimiskorral väga lihtne katki tõmmata ja siis on see juba palju valusam ja keerulisem paranema. Kuna karvad kasvavad näo eripiirkondades erisuunda ning eri pikkusega, tuleks vältida duši all nn pimeraseerimist ja kasutada võimalusel ikka peeglit. Nii väldid tahtmatute vigastuste teket.

Vähenda survet nahale

Sa ei pea kõigest jõust raseerija terale suruma, et saavutada head tulemust. See suurendab vaid naha ärritust. Et jõulist haaret veidi tagasi tõmmata, võid kasutada ka vibreerivat raseerijat, mis iseenesest vähendab survet nahale.

Loputa ja korda

Puhasta tera sooja vee all iga paari tõmbe tagant ja puhasta vahed kreemist, et see ei takistaks teradel lõigata. Ära koputa terasid millegi vastu, et kreemist vabaneda või karvadest puhastada – see võib tera kahjustada. Kui nägu on viimaks puhas – kanna nahale niisutavat kreemi ja paranemisprotsess võibki alata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles