Mõistuse võit: riik loobus majaomanike kiusamisest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaomanikud pääsesid kohustusest alles jäänud kütus välja pumbata ja kütusemüüjale tagastada.
Majaomanikud pääsesid kohustusest alles jäänud kütus välja pumbata ja kütusemüüjale tagastada. Foto: SCANPIX

Täna võttis riigikogu vastu seaduse, mis lubab õliküttekatelde omanikel erimärgistatud diislikütuse ära kasutada, ilma et nad peaksid riigile aktsiisvahe kinni maksma. 

Seadusemuudatuse kohaselt võivad kodumajapidamised ja korteriühistud enne 2015. aasta 1. maid soetatud eriotstarbelise diislikütuse lõpuni tarbida ilma, et nad peaksid selle välja pumpama või selle pealt riigile täiendavalt aktsiisi maksma. Seda juhul kui kütust hoitakse nõuetekohases statsionaarses mahutis. Sama regulatsioon kehtib ka kergkütteõli  kohta.

Jant erimärgistatud kütusega sai alguse eelmise aasta juunis, kui  riigikassa täitmiseks muudeti aktsiisiseadust ja keelati majaomanikel soodsama aktsiisimääraga erimärgistatud diislikütusega kütmine. Sama seadus pani majaomanikele kohustuse 1. maiks alles jäänud kütus mahutitest välja pumbata. See eeldanuks eritehnikat.

Pool aastat hiljem tunnistas riigikogu rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev (SDE) Postimehele, et seadust tehes ei saanud saadikud selle nõude kohatusest aru, sest majaomanikud toona ei protesteerinud.

Olukorra parandamiseks algatas rahanduskomisjon jaanuaris uue eelnõu, mis kütuse väljapumpamist ei nõudnud, kuid see kohustas inimesi allesjäänud kütust üle mõõtma ning riigile aktsiisivahe kinni maksma. Näiteks kui inimesel oleks 1. maiks jäänud üle 1000 liitrit, siis oleks tal tulnud riigile tasuda lisaaktsiisi 282 eurot. Seda isegi juhul, kui kütus oli ostetud enne juunikuist seadusemuudatust.

Enne enam kui 2000 majapidamist puudutava seaduse vastuvõtmist otsustati siiski aktsiisivahe tasumise nõudest loobuda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles